Web Analytics

Терехов розповів, скільки будинків у Харкові зі світлом

Після російської ракетної атаки 9 березня в Харкові повернули електрику більш ніж до половини осель. Електротранспорт не працює, медзаклади — на резервному живленні.

Про ліквідацію наслідків обстрілу Харківський міський голова Ігор Терехов розповів 10 березня на засіданні парламентського комітету з питань екологічної політики та природокористування.  

«За ніч нам вдалося заживити близько 60% житлових будинків. Є певні труднощі. Сподіваємося, що найближчим часом ми відновимо у Харкові нормальне електропостачання», — сказав мер.

Наземний електротранспорт і метро не працюють. Пасажирів перевозять муніципальні автобуси.

За добу понад 11,8 тис. людей завітали до «пунктів незламності». Загалом у Харкові їх 64: там можна зігрітися, зарядити мобільні пристрої та під'єднатися до інтернету. 

Фото (ілюстративне): Офіс президента

Як повідомив голова Харківської обладміністрації Олег Синєгубов, у місті вже під’єднали до електромережі всю критичну інфраструктуру — водоканал, очисні споруди тощо.

«Зараз фактично у ручному режимі намагаємося подати воду до багатоповерхівок. Ситуація дійсно важка, тому мірою відновлення і ліквідації наслідків атак відновлюємо електропостачання в Харкові практично поквартально», — сказав він в ефірі національного телемарафону.

Електротранспорт запускатимуть пізніше.

«Пріоритет — критична інфраструктура, щоб утримати екологічну безпеку, і, звичайно, заживити багатоповерхівки. Медичні заклади мають резервні джерела живлення, але ми так само маємо першочергово заживити ці установи. І після того вже будемо говорити про можливість знову запустити електротранспорт», — заявив Синєгубов.

Коли Харків заживлять повністю, голова ОВА не прогнозує.

«Енергетики роблять все, що можливо. У нас були прогнози, що ще вчора до кінця дня ми мали відновити електропостачання. Одна руйнування досить значні, потрібне спеціальне обладнання. Лише потрібно почекати. Нам потрібен ще час, щоби ліквідувати наслідки ворожих атак», — пояснив він.

Фото: Харківська міськрада

Комунальники цілодобово працюють над відновленням теплопостачання, розповіли у Харківській міськраді. За даними на 7:00, на більшості централізованих джерел тепла відновили живлення, але напруги подекуди не вистачає.   

«Зараз 33 котельні працюють на генераторах, а 51 — від централізованої електромережі. На повну потужність працює котельня Салтівського житлового масиву. На всіх інших джерелах проходить процес поповнення теплоносія і налагодження гідравлічних режимів», — кажуть у мерії.  

На ранок вже опалювалися 1457 житлових будинків і 14 медзакладів.

Фото: Харківська міськрада


Харків залишився без світла після російського ракетного удару 9 березня. Окупанти запустили по регіону 15 ракет, пошкодили енергетичні об'єкти. Трамваї, тролейбуси та метро не курсували, відключилися водопостачання та опалення.

За даними ОВА на ранок 10 березня, без електрики залишалися близько 470 тис. споживачів у Харкові та 50 тис. у громадах області.

Від обстрілу постраждали енергооб'єкти у вісьмох регіонах. В «Укренерго» кажуть, що найскладніша ситуація з електрикою на Харківщині та Житомирщині.