Web Analytics

Російська агресія: на Харківщині розслідують понад 12,7 тис. воєнних злочинів

Понад 12700 воєнних злочинів вчинили російські окупанти на території Харківської області. 

Про це на брифінгу 24 лютого розповів прокурор Харківської області Олександр Фільчаков

«Прокурори здійснюють процесуальне керівництво у понад 12,7 тис. воєнних злочинів та злочинів, пов’язаних з виправдовуванням збройної агресії РФ. У воєнних злочинах (12,6 тис.) слідчими розслідується понад 9 тисяч фактів, пов’язаних з нападами чи бомбардуваннями будь-якими засобами цивільної інфраструктури, 91 – з умисними вбивствами, 347 — незаконним позбавленням волі, 2119 — мародерствами, 8 — зґвалтуваннями. У злочинах за фактами порушення законів та звичаїв війни прокурорами, слідчими служби безпеки та нацполіції проведено майже 15 тисяч оглядів, понад 20 тисяч допитів та призначено більше 4700 судових експертиз», — повідомив Фільчаков. 

За його словами, 28 мобільних слідчо-прокурорських груп разом з експертами оглянули 67% деокупованих територій. 

«З початку збройної агресії на території області проведено ексгумацію 668 тіл (621 цивільна особа та 47 військовослужбовців ЗСУ), з них: 451 з місця масового поховання у м. Ізюмі. Із вищевказаного місця масового поховання з метою ідентифікації загиблих на цей час призначено судові молекулярно-генетичні експертизи за біологічними зразками 440 ексгумованих тіл та 258 родичів загиблих», — повідомив прокурор області. 

150 тіл загиблих, серед яких 127 з місця масового поховання в Ізюмі, залишаються неідентифікованими. 

87 окупантів, у тому числі 20 російським військовим, найманцям та членам так званої ДНР, повідомили про підозру.

«До суду направлено обвинувальні акти за фактами вчинення воєнних злочинів та злочинів, пов’язаних з виправдовуванням збройної агресії РФ стосовно 56 осіб, з яких 44 вже засуджено, у т.ч. семеро військовослужбовців ЗС РФ. Як приклад, чотирьох окупантів  двох найманців приватної військової компанії «Редут» та двох військовослужбовців головного розвідувального управління головного штабу ЗС РФ, які катували трьох учасників АТО, здійснювали стосовно них фізичне та психологічне насильство, утримували їх в ямі без води та їжі — засуджено до 11 років позбавлення волі», — розповів Фільчаков.

Під процесуальним керівництвом прокуратури — понад 2300 справ про злочини проти основ національної безпеки. У них підозрюються 496 людей, у тому числі 313 за колабораціонізм, 118 — за державну зраду, 33 — пособництво державі-агресору та 21 — коригування вогню.

«З початку військової агресії РФ правоохоронними органами затримано в порядку ст. 208 КПК України 177 осіб за вчинення державної зради, колабораційної діяльності, пособництва державі-агресору та «коригування вогню». Фігурантами стали і голови територіальних громад, і їх заступники, і депутати міських, сільських та селищних рад, і освітяни. У справах за фактами вчинення злочинів проти основ національної безпеки до суду направлено обвинувальні акти стосовно 242 осіб, з яких 90 вже засуджено», — повідомив прокурор.

Під підозрою — 65 посадовців: 44 поліцейські, 9 податківців, 6 працівників лісових господарств, 2 митників, працівник міграційної служби, голови Вовчанського та Балаклійського районних судів. На розгляді в судах —  23 справи щодо представників правоохоронної та судової системи.