Web Analytics

В Ізюмі почали перепоховання загиблих за час російської окупації

В деокупованому Ізюмі на Харківщині після ідентифікації почали ховати загиблих, яких знайшли у масовому похованні після звільнення міста від російських загарбників. 128 тіл залишаються неідентифікованими.

Про ДНК-експертизи на брифінгу 3 лютого розповів начальник Головного управління Національної поліції Харківщини Володимир Тимошко

«Нещодавно нам Фонд Баффета надав чотири ДНК-лабораторії. Це значно пришвидшило процес. Перед тим, як віддавати тіла родичам, спершу їх потрібно ідентифікувати. Щоб бути упевненим, що ми видаємо тіло саме родичам. Я неодноразово казав, що ми зверталися до близьких, родичів, постійно з ними працюємо, ведемо бесіди. Ми розуміємо, що люди на емоціях... Ми намагаємося якнайшвидше це робити. Тому після того, як нам дали ці лабораторії, ми повторно з тілами, які залишилися неідентифікованими, відібрали зразки ДНК і повторно відбираємо зразки у всіх людей, які до нас звертаються», — сказав Тимошко. 

В Ізюмі почалися перепоховання загиблих під час російської окупації, 1 лютого 2023. Фото Марії Малевської/Facebook

Як уточнив начальник Слідчого управління Нацполіції Харківщини Сергій Болвінов, з 451 тіла, які вилучили з могил в Ізюмі, родичам для поховання видали 48. Підготовлені документи на видачу ще 19. Водночас неідентифікованими залишаються 128. 

«Орієнтована тривалість процесу ідентифікації залежить від багатьох факторів, насамперед від часу проведення судових молекулярно-генетичних експертиз, у т.ч. повторних та порівняльних, наявності родичів тощо», — пояснив «МедіаПорту» Сергій Болвінов. 

Масове поховання в Ізюмі знайшли після звільнення міста від російських окупантів. В одній з могил були тіла українських захисників. Також на кладовищі ховали людей, які померли під час окупації.