Web Analytics

До суду скерували дві справи щодо співпраці з окупантами на Харківщині

Правоохоронці завершили розслідування у справі жительки Куп’янського району Харківщині, підозрюваній у колабораціонізмі, та працівниці «Харківгазу» з Ізюма, яку звинувачують у пособництві російським окупантам.

Одна з обвинувачених — 31-річна жителька села Смородьківка на Куп’янщині, повідомили у Харківській обласній прокуратурі. За даними слідства, під час окупації вона погодилася працювати у створеній загарбниками незаконній місцевій «адміністрації» — стала «виконувачкою обов’язків працівника з комплексного обслуговування Кіндрашівського територіального відділу».

«Вона приймала заяви від населення та видавала місцевим мешканцям довідки для подальшого отримання ними так званої «гуманітарної допомоги» від рф», — мовиться у повідомленні прокуратури.

Обвинувальний акт склали за ч. 2 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Максимальне покарання, яке загрожує жінці — заборона 15 років обіймати певні посади з конфіскацією майна.

Справу розглядатиме у Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області.

Фото: Харківська обласна прокуратура

Інша обвинувачена — 52-річна працівниця «Харківгазу», інженерка з охорони праці. За інформацією прокуратури, під час окупації Ізюма вона очолила нелегітимне «КП «Ізюмгаз», створене загарбниками на базі українського підприємства, і намагалася залучити до роботи своїх колег. Від одного з них хотіла отримати паролі та доступ до абонентських баз місцевих споживачів, що містилися на серверах.

«Одного з чоловіків, який є фахівцем в галузі видобутку газу, обвинувачена також спробувала схилити перейти на бік ворога, щоб запустити свердловини Співаківського газового родовища. У разі згоди чоловіка Україні була б завдана шкода у сумі понад 20 млн грн. Проте, як і всі інші колеги «начальниці», він відмовився працювати на окупаційну адміністрацію», — зазначили у прокуратурі.

Наразі жінка під вартою. За ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) їй загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Справу скерували до Київського районного суду Харкова.

Фото: Харківська обласна прокуратура


Працівниці пошти з Ізюма Харківської області оголосили підозру в колабораціонізмі. За інформацією правоохоронців, під час окупації міста вона організувала поширення газет з російською пропагандою.