Web Analytics

Поштарку з Ізюма підозрюють у поширенні російської пропаганди — СБУ

Працівниці пошти з Ізюма Харківської області оголосили підозру в колабораціонізмі. За інформацією правоохоронців, під час окупації міста вона організувала поширення газет з російською пропагандою.

Підозрювана — 42-річна працівниця одного з ізюмських відділень «Укрпошти», повідомили в Управлінні СБУ в Харківській області. За даними слідства, вона погодилася очолити створене окупантами в захопленому місті нелегітимне «комунальне підприємство «Пошта Ізюма».

«Із червня до вересня вона одержувала в окупаційній адміністрації пачки пропагандистських газет рашистів «Изюмський телеграфъ», «Харьков Z» та «Красная звезда», та організовувала їх поширення через мережу поштових відділень», — йдеться у повідомленні.

За інформацією СБУ, газети містили російську пропаганду — що нібито РФ та її збройні сили не є ворогом України, що загарбники начебто з турботою ставляться до жителів окупованих територій, допомагають їм тощо.

«У виданнях також заперечували збройну агресію Росії проти України, нав’язували читачам негативне ставлення до української держави, прагнучи посіяти в нашому суспільстві недовіру до органів державної влади України та її Збройних сил», — додають у Службі безпеки.

Жінка також запрошувала колишніх колег з «Укрпошти» на роботу до створеного окупантами підприємства.

Фото: ГУНП у Харківській області

Жінку затримали в Ізюмі під час стабілізаційних заходів, розповіли у Головному управлінні Нацполіції в Харківській області. 21 лютого їй оголосили підозру в колабораціонізмі — за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України. Максимальне покарання, яке вона передбачає — 12 років ув’язнення з конфіскацією майна.

«Підозрюваній обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою», — кажуть у поліції.


Правоохоронці оголосили підозру в колабораціонізмі 47-річному чоловіку та 32-річній жінці з Куп’янського району Харківщини. Також — скерували до суду справу ще однієї куп’янчанки, яку звинувачують у державній зраді.