Web Analytics

Двом жителям Куп’янщини оголосили підозру в колабораціонізмі — прокуратура

Правоохоронці оголосили підозру в колабораціонізмі чоловіку та жінці з Куп’янського району Харківщини. Також — скерували до суду справу ще однієї куп’янчанки, яку звинувачують у державній зраді.

Один з підозрюваних — 47-річний житель Куп’янського району, повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

За даними слідства, під час окупації села Осинове він активно закликав односельців підтримувати дії РФ. Також — надав російським військовим помешкання, допомогав відшукувати людей з проукраїнськими поглядами, зокрема військових. Наприкінці березня чоловік разом із загарбниками зі «Спеціального загону швидкого реагування РФ» приїхав додому до учасника АТО, брав участь у незаконному обшуку.

«Крім того, він казав місцевим жителям, що «усіх дітей нациків треба знищити», та вихваляв росіян за те, що вони платять велику зарплату», — додали у прокуратурі.

Чоловікові оголосили підозру в колабораціонізмі — за ч. 1 ст. 111-1 Кримінального кодексу України. Максимальне покарання, яке вона передбачає — заборона обіймати певні посади на 15 років.

Фото: Харківська обласна прокуратура

Заочно оголосили підозру в колабораціонізмі й 32-річній жительці Куп’янська. За інформацією прокуратури, у червні жінка стала «виконувачкою обов’язків головного спеціаліста відділу діловодства» у створені окупантами незаконній адміністрації, допомагала загарбникам будувати систему документообігу.

«До її обов’язків входили реєстрація кореспонденції, завірення та розподіл документів, виданих «посадовцями» окупаційної адміністрації», — кажуть правоохоронці.

Слідчі готують документи для оголошення жінки в розшук. За ч. 2 ст. 111-1 їй загрожує  заборона обіймати певні посади на 15 років з конфіскацією майна.

Фото: Харківська обласна прокуратура

Слідчі також скерували до суду справу головної інспекторки Куп‘янського відділу Державної податкової служби, яку звинувачують у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (за ч. 2 ст. 111).

У прокуратурі розповіли, що під час окупації Куп’янська жінка добровільно пішла працювати до незаконно створеної загарбниками «податкової».

«Жінка проводила незаконне адміністрування платежів з мешканців тимчасово окупованої території Харківської області. Саме завдяки її «відданій» роботі ворогам до окупаційного бюджету надходили російські рублі. Крім того, податковиця їздила до населених пунктів Куп’янського району та агітувала своїх колег співпрацювати з окупантами для зміцнення російської влади на Харківщині», — мовиться у повідомленні.

Куп'янчанку затримали у жовтні, нині вона під вартою. Максимальне покарання, яке їй загрожує — довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Справу розглядатиме Ленінський районний суд Харкова.

Фото: Харківська обласна прокуратура


Ще чотирьом жителькам Харківської області оголосили підозри у справах щодо колабораціонізму та державної зради. Серед них — працівниця міграційної служби, заступниця директора агрофірми, підприємиця.