Web Analytics

Колабораціонізм і держзрада: чотирьом жителькам Харківщини оголосили підозри

Ще чотирьом жителькам Харківської області оголосили підозри у справах щодо колабораціонізму та державної зради. Серед них — працівниця міграційної служби, заступниця директора агрофірми, підприємиця.

Одна з підозрюваних — 49-річна жителька селища Великий Бурлук Куп’янського району, розповіли у Харківській обласній прокуратурі. За даними слідства, вона погодилася працювати у створеній загарбниками незаконній «адміністрації» — у «секторі діловодства», де допомагала будувати систему документообігу.

«До її обов’язків входив облік кореспонденції, підготовка наказів від імені представників псевдовлади, а також реєстрація осіб у відповідних журналах для подальшої їх участі  у нарадах. Крім того, жінка видавала місцевим мешканцям довідки для отримання ними так званої «гуманітарної допомоги» від РФ», — йдеться у повідомленні прокуратури.

Жінці оголосили підозру в колабораційній діяльності — за ч. 2 ст. 111-1 Кримінального кодексу України. Передбачене максимальне покарання — позбавлення права обіймати певні посади на 15 років з конфіскацією майна.

Фото: Харківська обласна прокуратура

У колабораціонізмі підозрюють і заступницю директора однієї з агрофірм Куп’янського району, розповіли в Управлінні СБУ в Харківській області.

«Встановивши тісні робочі та ідеологічні зв’язки, жінка запропонувала окупантам свою допомогу у незаконному вивезенні українських сільгосппродуктів зі сходу України. Для цього «перереєструвала» агробізнес в місцевій окупаційній «адміністрації» та отримала «патент на торговельну діяльність», — кажуть у СБУ.

За даними спецслужби, жінка продала продукцію на суму близько 5 млн російських рублів. За умовами укладеного договору 5% від доходу надійшли до бюджету РФ.

Також, стверджують у СБУ, вона пустила загарбників на свої склади — щоб тримати та ремонтувати там військову техніку.

Як уточнюють у Головному управлінні Нацполіції в Харківській області, підозрюваній 56 років. Підприємство у селі Кіндрашівка, де вона працювала, займалося зерновими, бобовими та олійними культурами.

За ч. 4 ст. 111-1 їй загрожує до п’яти років ув’язнення з конфіскацією майна.

Фото: Служба безпеки України

Ще одна підозрювана у колабораціонізмі — 53-річна підприємиця з Балаклії, яка торгувала фармацевтичними товарами.

За інформацією правоохоронців, під час окупації міста вона погодилася очолити «медичну службу Балаклійського теруправління» окупаційної «адміністрації».

«Жінка організовувала роботу так званої «медслужби» — сама проводила наради з підлеглими, надавала вказівки працівникам, приймала на роботу співробітників, організовувала фінансування лікарень та видачу заробітної плати у російських рублях», — повідомляють у прокуратурі.

За ч. 5 ст. 111-1 балаклійчанці загрожує до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Фото: Харківська обласна прокуратура

Підозру в державній зраді заочно оголосили працівниці міграційної служби з Вовчанська, розповідають у Державному бюро розслідувань.

До повномасштабного вторгнення жінка була головною спеціалісткою Вовчанського районного сектору ДМС. А після захоплення міста, за даними слідства, допомагала загарбникам організувати роботу окупаційної «міграційної служби».

«Вона очолила цей підрозділ та активно працювала за законами РФ. Одним з основних завдань на новій посаді для неї була організація видачі місцевим мешканцям паспортів Російської Федерації. Під час окупації паспорти РФ часто видавали за спрощеною процедурою. Також приймали документи й на неповнолітніх», — говорять у бюро.

За даними ДБР, під час контрнаступу ЗСУ у вересні жінка виїхала до Росії.

За ч. 2 ст. 111 їй загрожує довічне ув’язнення.

Фото: Державне бюро розслідувань


Голові Балаклійського районного суду Харківської області також заочно оголосили підозру в державній зраді: він очолив юридичний відділ окупаційної «адміністрації» у Куп'янську.