Web Analytics

Почесними громадянами Харківщини стали ще шестеро людей

Харківська облрада проголосувала за присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області» ще шести претендентам. Серед них — депутат обласної ради Олег Каратуманов, проти кандидатури якого виступала частина його колег.

Питання щодо присвоєння звання розглядали на сесії Харківської обласної ради 14 лютого.

«Звання «Почесний громадянин Харківської області» присвоєно тим, хто своєю працею та невпинною боротьбою за Харківщину протистоять агресору від початку війни та допомагають мешканцям регіону», — зазначили у раді.

Почесними громадянами Харківщини стали:

  • Олександр Волобуєв — начальник Головного управління ДСНС України у Харківській області;
  • Раїса Єремейчук — начальниця Головного управління Державної казначейської служби у Харківській області, заслужений економіст України;
  • Віктор Забашта — директор Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф;
  • Олег Каратуманов — депутат Харківської обласної ради чотирьох скликань, народний депутат IV скликання;
  • Олександр Пивовар — радник генерального директора «Українських енергетичних машин», ексначальник Управління СБУ в Харківській області (у 2014-2016 роках);
  • Микола Уманець — директор «Південної залізниці».

Фото: Харківська облрада

Навколо кандидатури Олега Каратуманова точилися суперечки. Частина депутатів вимагала виключити його зі списку претендентів через політичну кар’єру — він двічі обирався до облради від Партії регіонів, один раз — від забороненої нині «Опозиційної платформи — За життя», ще один раз — від «Блоку Кернеса — Успішний Харків».

Облрада схвалила всі кандидатури одночасно: «за» висловилися 62 обранці, «проти» — 16, ще семеро утрималися, а 27 — не голосували. За словами депутатки від «Європейської солідарності» Галини Куц, її фракція наполягала на необхідності поіменного голосування — «бо не можна знецінювати та не поважати людей, які претендують на цей високий статус».

«Зазначала, що є пункт у Положенні, де передбачено, що лише за рішенням ради голосування може бути пакетним. Потім почалися якісь виступи, де розказували, що є вже традиція, щоб голосувати пакетно. Врешті, слава Богу, прислухалися до закону. Рада спочатку проголосувала, що хочуть пакетного голосування, а потім усім претендентам гамузом дали статус почесних», — розповіла Куц.

Фото: Telegram/ЄС Харків

Олегу Каратуманову 60 років, він з Харкова. Працював в органах внутрішніх справ і у приватному бізнесі. У 2002-му обрався до Верховної Ради від блоку «За єдину Україну», з 2006-го чотири рази ставав депутатом Харківської облради. 

У 2008 році 17-річний син Каратуманова збив на смерть студента Івана Гаражу. У липні 2009-го прокуратура закрила справу за відсутністю складу злочину — правоохоронці стверджували, що загиблий «був у стані легкого алкогольного сп’яніння», через що і сталася аварія. 

Почесний громадянин Харківської області