Web Analytics

Затримання Медведчука: що пропонують Зеленський та МВС

Українські силовики затримали нардепа від «Опозbційної платформи — За життя» Віктора Медведчука. Президент Володимир Зеленський пропонує обміняти його на полонених. У МВС просять зачекати, поки політик дасть свідчення.

Про затримання нардепа Володимир Зеленський повідомив увечері 12 квітня. У Telegram-каналі президента опублікували фото Віктора Медведчува у військовій формі та кайданках.

«Проведено спецоперацію завдяки СБУ. Молодці! Деталі згодом», — прокоментував глава держави.

Згодом Зеленський висловився детальніше.

«Дуже символічно, що саме в День космонавтики був затриманий пан Медведчук. Він ховався 48 днів. І ось нарешті вирішив спробувати втекти за межі нашої держави. Що ж, для цього «космонавта» — у поганому сенсі слова — не спрацювало знамените «Поехали!», — сказав він у відеозверненні.

Зеленський назвав «особливо цинічним», що Медведчук надягнув військовий камуфляж.

«Намагався так замаскуватись. Ось такий «вояка». Ось такий «патріот». Що ж, якщо Медведчук сам обрав для себе військову форму, він підпадає під правила воєнного  часу. Пропоную Російській Федерації обміняти цього вашого хлопця на наших хлопців і дівчат у російському полоні. Тож важливо, щоб наші правоохоронні органи та військові також розглянули таку можливість», — додав глава держави.

Голова СБУ Іван Баканов назвав затримання нардепа «блискавичною та небезпечною багаторівневою спецоперацією» та пообіцяв, що кожен зрадник понесе відповідальнысть.

«Жоден зрадник не уникне покарання і буде відповідати за Законом України. За всією строгістю, за всі злочини сьогодення, до яких призвели його особисті дії в тому числі», — наголосив Баканов

Радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко вважає, що перед обміном Медведчука щонайменше слід отримати від нього інформацію.

«Треба обмінювати, якщо є така можливість… Але коли ми говоримо про Медведчука, мені здається, що дуже правильно було б зробити дві речі. Щонайменше, щоб він дав певні свідчення, тому що він має величезний обсяг інформації про те, хто, кому, скільки і за що давав із РФ для створення «п'ятої колони», створення руху колаборантів», — цитує Денисенка «Інтерфакс-Україна».

На його думку, найкращим був би обмін після вироку українського суду: якнайшвидше провести процес, присудити певній термін ув'язнення, отримати свідчення, а потім вже обміняти на полонених.

Радник міністра додав, що  якщо Медведчук «здасть паролі та явки», цього буде «більше ніж достатньо для того, щоб рухатися далі». «І я не впевнений, що Медведчук хотів би, щоб його наразі обмінювали», — резюмував він.


У травні 2021 року Віктору Медведчуку оголосили підозру в державній зраді та спробі розграбування національних цінностей у Криму — видобутку корисних копалин на шельфі Чорного моря. Печерський райсуд Києва відправив Медведчука під цілодобовий домашній арешт. Політик провину заперечував та стверджував, що метою розслідування є «політична розправа». 

У жовтні Медведчуку оголосили нову підозру — у державній зраді та сприянні діяльності терористичної організації (йшлося про справу щодо зриву постачання вугілля в Україні з Південно-Африканської Республіки та закупівлю вугілля з Росії через окуповані території Донбасу).

Наприкінці лютого 2022-го з'явилася інформація, що Віктор Медведчук втік з-під домашнього арешту.