Web Analytics

Пожежа у пансіонаті в Харкові: висновки урядової комісії

Урядова комісія, що  розслідувала причини пожежі в харківському приватному пансіонаті для літніх людей «Золотий час», оприлюднила свої висновки. На думку посадовців, до пожежі призвело передусім грубе порушення правил пожежної безпеки.

Висновки урядової комісії оголосив її очільник, міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов під час засідання уряду 24 лютого.

«Урядова комісія встановила, що до трагедії, яка забрала життя 15 людей, призвело грубе та свідоме порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, а також підключення до будівлі електро- та газопостачання без отримання спеціальних дозволів», — сказав він.

За словами Чернишова, до пожежі призвела ціла низка передумов. Будівля не була пристосована для проживання осіб літнього віку, заклад не мав кваліфікованого медичного персоналу і не був внесений до Реєстру надавачів соціальних послуг.

За словами міністра, з міського бюджету Харкова виділили кошти на лікування постраждалих і поховання загиблих. 13 людей вже поховали, родичів однієї загиблої шукають. Харківська обласна рада готує рішення про надання сім’ям загиблих і постраждалих матеріальної допомоги у 10 тис. грн, його розглянуть на сесії 4 березня.

Після пожежі в харківському пансіонаті в усіх регіонах почали перевіряти подібні заклади. Олексій Чернишов навів такі цифри:

  • обласні адміністрації загалом виявили 786 незареєстрованих недержавних закладів, 620 з них вже перевірили;
  • Національна поліція встановила 1459 об’єктів підвищеного ризику і 59 нелегальних закладів, зафіксувала 292 порушення;
  • Держслужба з надзвичайних ситуацій перевірила 1353 об’єкти і виявили 15 тис. порушень, до адміністративної відповідальності притягнули 1378 людей.

Перевірки ДСНС триватимуть до 30 квітня.

Міністр також зазначив, що завданням комісії було не тільки визначення причини пожежі в Харкові, а й напрацювання кроків для запобігання таким ситуаціям у майбутньому. Серед іншого, уряд ухвалив низку постанов щодо Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг, що має поступово вивести їх з тіні.

Також готуються зміни до законодавства. Так, Мінсоцполітики має опрацювати питання обов’язкової реєстрації надавачів соціальних послуг, ліцензування і припинення діяльності, якщо вона не відповідає визначеним критеріям. Серед інших планів — організация роботи соціальної інспекції, перехід до фінансування за принципом «гроші ходять за отримувачем» тощо.

Фото: kmu.gov.ua

Пожежа в будинку для літніх людей «Золотий час» у Харкові сталася 21 січня. Тоді загинули 15 підопічних закладу, ще п’ятеро зазнали травм. Пізніше один із врятованих підопічних помер у хоспісі.

Правоохоронці відкрили кримінальну справу за фактом порушення вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей. Суд арештував чотирьох підозрюваних. Слідчі опрацьовують три головні версії причин загоряння. Держбюро розслідувань також перевірить, як службовці ДСНС контролювали дотримання правил безпеки у будинку.

За даними Харківської міськради й обладміністрації, заклад не був оформлений належним чином. У подібних пансіонатах розпочали перевірки.

Фото на головній: Павло Пахоменко