Web Analytics

Пасажирам рейсів з Італії мірятимуть температуру

У зв'язку із поширенням коронавірусу стан пасажирів регулярних рейсів, які прибувають в Україну з Італії, перевірятимуть в аеропортах.

«Ми бачимо, що вже зареєстровано 79 тисяч випадків, в той же час вже більше 10 днів спостерігається щоденне зниження кількості випадків, що реєструються. Вже упродовж п'яти днів немає перевищення навіть 1000 випадків на день. 80% випадків локалізовані в одній провінції Хубей і 97 випадків локалізовані в самій КНР. На весь світ інший приходиться 3% випадків... Найбільший сплеск зареєстрованих випадків відмічено в Італії. Станом на 13:00 було зареєстровано 200 випадків, два з яких летальні у жінок старшого віку. Тому нами прийнято рішення розпочати температурний скринінг на прикордонних постах, які найбільше пропускають українців і італійців на територію України», — розповів сьогодні на брифінгу заступник Міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко. 

«На даний момент у нас встановлено пряме авіаційне сполучення з різними містами Італії, і на даний момент близько 20 рейсів виконується в аеропорти «Бориспіль» та «Жуляни». Нами прийнято рішення і сьогодні з 20:00 всі пасажири, які прилітають на в’їзд в Україну будуть проходити обов’язкову температурну перевірку з використанням інфрачервоних термометрів», — сказав голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко.

За словами голови ДПСУ, з 8:00 25 листопада посилять контроль в автомобільному пункті пропуску «Тиса» поблизу міста Чоп Закарпатської області, через який здійснюються нерегулярні автобусні рейси з Італії в Україну та у зворотному напрямку. 

UPD Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук повідомив, що перевірятимуться усі літаки, які прямують з країн, де підтверджені випадки коронавірусу.

«Пасажири, які будуть прибувати прямими літаками з усіх країн, в яких зафіксовані випадки підтверджені захворювання, вони будуть перевірятися в тому самому режимі, в якому раніше перевірялися лише рейси з азійського напрямку», — сказав Гончарук.

Посол України в Італії Євген Перелигін по відеозв'язку поінформував, що на 18.00 в Італії зафіксовано 229 інфікованих, з яких: 172 в регіоні Ломбардія, 32 — Венето, решта — Емілія Романья, П’ємонт, Лаціо (Рим). Українців серед інфікованих немає. 

Громадянам України, які планують подорож або вже перебувають в Італії, нагадують рекомендації, розроблені Міністерством охорони здоров’я Італії:

  • регулярно і ретельно мити руки (щонайменше впродовж 20 секунд, водою і милом або дизенфікуючими для рук спиртовмісними (60%) засобами;
  • уникати близьких контактів із особами, які мають ознаки гострих респіраторних захворювань (триматися на відстані щонайменше 1 м від осіб, які кашляють чи чихають);
  • не торкатися руками очей, носа і рота (у разі контакту із зараженою поверхнею руки можуть передавати вірус до тіла);
  • прикривати паперовою хустинкою рот і ніс, коли кашляєте чи чихаєте;
  • користуватися антивірусними препаратами чи антибіотиками слід лише у разі, якщо вони прописані лікарем;
  • регулярно протирати поверхню (на робочому місці, у квартирі тощо) хімічними дезінфікуючими засобами («убити» коронавірус можуть засоби із вмістом відбілювача/candeggina, хлора/cloro, розчинників/solventi, 75-відсоткового етанола/etanolo al 75%, пероцтової кислоти/acido peracetico, хлороформу/cloroformio);
  • використовувати маску у разі підозри щодо захворювання або при допомозі хворим;
  • не вважаються небезпечними товари, виготовлені у Китаї чи пакунки, отримані з Китаю (коронавірус не має здатності жити занадто довго на поверхні);
  • у разі підвищеної температури тіла, кашлю, утрудненого дихання або при поверненні з Китаю впродовж періоду, що не перевищує 14 днів, телефонувати на номер «гарячої» лінії 1500 (хто був у Китаї або контактував із особами, що повернулися із Китаю протягом періоду, що не перевищує 14 діб, і при цьому має підвищену температуру, кашель, утруднене дихання або болі у м’язах телефонує на вказаний номер щодо подальших дій).

В МОЗ запевняють, що Україна готова до можливих випадків коронавірусу. За словами Віктора Ляшка, на території держави — 12 тисяч ліжок в інфекційних стаціонарах, близько 2 тисяч лікарів-інфекціоністів та 5 тисяч середнього медперсоналу в інфекційних лікарнях. 

Сьогодні Всесвітня організація охорони здоров'я передала 30 наборів реагентів для тестування на COVID-19 до вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я України. Набори містять близько 3000 реакцій, чого вистачить для дослідження на захворювання більше 950 людей.

За словами Віктора Ляшка, у евакуйованих з Китаю громадян України та іноземців, які перебувають в обсервації в Нових Санжарах на Полтавщині, симптомів коронавірусної інфекції немає. 

На 23 лютого у світі зареєстровано 78 817 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 2462 — летальні. Одужало 23 232 осіб. 81,3% усіх випадків гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом, зафіксовано в одній провінції Китаю — Хубей. За межами Китаю виявлено 1725 випадків у 29 країнах світу.