Web Analytics

«Пам'ятаючи жертв харківського теракту»: Зеленський після обміну

Президент України Володимир Зеленський назвав звільнення утримуваних осіб непростим політичним рішенням. 

«Його важко було приймати, пам’ятаючи про жертв харківського теракту, та після зустрічей з родинами загиблих героїв Небесної Сотні.

Але я також зустрічався і з родинами полонених. І тому це рішення необхідно було приймати.

Бо загиблих героїв, на жаль, не повернути. А повернути живих героїв – мій обов’язок як Президента України.

Саме тому, зокрема, я їхав у Париж. І саме тому я вдячний усім лідерам «Нормандської четвірки». Бо все, про що домовилися щодо взаємного звільнення, – зроблено.

81 українець та українка отримали свободу. П’ятеро заради своїх близьких залишились на тимчасово окупованих територіях. 76 повернулися до вільної та безпечної України. Вони зустрічатимуть Новий рік з батьками, родинами, дітьми та друзями», — йдеться у його заяві на офіційних сторінках у соцмережах

У цьому дописі він також додав: якщо буде потреба, не вагаючись, віддасть «сто злочинців за одного українського героя». 

Фото Офісу президента

Таку саму тезу він висловив під час спілкування із журналістами в аеропорту «Бориспіль» після приземлення літака зі звільненими полоненими.

Відео: Hromadske

На питання щодо звільнених ексберкутівців, Зеленський сказав: 

«Я вважаю, що наші бійці, і військові, і журналісти, всі є герої. І я впевнений, що для нас пріоритет — повернути наших людей. Я з повагою ставлюся до всіх батьків і родичів, які втратили близьких на Майдані. Ми, на жаль, не можемо повернути тих, кого вже немає. На жаль. Ми не можемо це зробити. Але ми могли повернути живих».

Він наголосив на тому, що упродовж п'яти років обвинуваченим у злочинах на Майдані не було винесено вироку, і якщо б вони залишилися, Україна б не отримала розвідників, тих, хто воював за Дебальцеве. 

«Чому були без вироків, ми розберемося. Це ніяк не буде впливати на справи Майдану... По-перше, все, що ми обіцяємо, ми робимо. Тому, як я обіцяв, справи Майдану ми закінчимо, обов'язково... Навіть, якщо б був вирок суду, вони б отримали там 5 і 6 років, я не пам'ятаю. Я вам більше скажу: якщо б у мене було ще 100 беркутівців, і мені б запропонували одного розвідника, одного, я б їм віддав сто беркутівців і повернув би живого розвідника», — сказав Зеленський. 

Президент заявив, що зустрічався з родинами загиблих героїв Небесної сотні «неодноразово». Коли саме це було востаннє, не сказав. 

Про родичів жертв харківського теракту під час спілкування із пресою Зеленський взагалі не згадував.

Під час обміну Україна видала ОРДЛО трьох обвинувачених у теракті біля Палацу спорту, внаслідок якого загинуло четверо людей, — Віктора Тетюцького, Володимира Дворнікова і Сергія Башликова.

В чому звинувачували фігурантів справ у Харкові. Графіка: suspilne.media

Суд першої інстанції визнав їх винними і призначив довічне ув'язнення

Серед відправлених Україною на обмін — фігуранти гучних харківських справ проти національної безпеки Лариса Чубарова, Марина Ковтун, Мехті Логунов, Сергій Веселов. Вироки щодо частини з них до звільнення не набрали сили. 

Внаслідок взаємного звільнення осіб на підконтрольну Україні територію повернулися 76 громадян, серед яких військові з Харківщини Кім Дуванов і Роман Фурсов.