Web Analytics

Справи Майдану: перед обміном суд звільнив з-під варти ексберкутівців

28 грудня Київський апеляційний суд змінив запобіжний захід п'ятьом ексберкутівцям, обвинуваченим у вбивстві 48 і пораненні 80 людей на вулиці Інститутській 20 лютого 2014 року.

Олега Янішевського, Сергія Зінченка та Павла Аброськіна звільнили з-під варти під особисте зобов'язання. Домашній арешт на особисте зобов'язання змінили і двом іншим обвинуваченим ексберкутівцям — Сергію Тамтурі та Олександру Маринченку, повідомляє Hromadske

Прокурори просили змінити обвинуваченим запобіжні заходи, оскільки усі п'ятеро — у списках на обмін.

Під час розгляду апеляційних скарг за рішенням Генпрокурора Руслана Рябошапки було змінено склад прокурорів. 

Після рішення про звільнення обвинувачених з-під варти під Лук'янівським СІЗО люди почали блокувати шляхи, щоб не допустити виїзду обвинувачених. 

Фото: facebook.com/kutiepov 

Незважаючи на зміну запобіжного заходу судовий розгляд буде продовжено, заявляють в Генеральній прокуратурі України: 

«У випадку невиконання обвинуваченими обов‘язків і встановлення обставин, що обвинувачені переховуються від суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності, судом буде прийнято рішення про оголошення їх у розшук. Після оголошення обвинувачених у міждержавний та/або міжнародний розшук може бути прийняте рішення про здійснення заочного кримінального провадження».

Київ, 2014 рік. Фото Мстислава Чернова

На думку адвоката сімей Небесної сотні, члена Адвокатської дорадчої групи Павла Диканя, рішення про включення до списків обміну ексберкутівців межує зі злочином, сказав він у коментарі «Громадському радіо».

«Весь сьогоднішній день не покидало відчуття, що стоїш просто перед стіною, яка тебе не чує, не реагує, і взагалі не помічає. Що прокурори, які просто були відсутні, що захист беркутівців, який мляво імітував ознаки участі в процесі, очевидно, наперед знаючи результат розгляду апеляцій, що судді, які демонстрували увагу, не приймаючи до уваги жодного факту і аргументу — всі абсолютно ігнорували закон та справедливість. І тим самим закладали підґрунтя беззаконності та безкарності в країні. Ця стіна потім посиплеться на голови усім, але, сподіваюсь, що тим хто закладав в неї цеглу та каміння — вдарить найболючіше», — написав Дикань. 

28 грудня суд виніс вирок про довічне ув'язнення і звільнив з-під варти обвинувачених у теракті біля Палацу спорту у Харкові. Вони теж у списках на обмін. 

Очікується, що звільнення утримуваних осіб відбудеться сьогодні.