Web Analytics

Топонімічна комісія погодила: повернення імені Жукова на мапу Харкова розгляне сесія

Міська комісія з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища розглянула петицію «Поверніть харків'янам історію!» з проханням повернути пр. Маршала Жукова.

Як повідомляє прес-служба Харківської міськради, «за підсумками засідання члени комісії рекомендували винести ініціативу городян на розгляд сесії Харківської міської ради та підготувати пропозицію щодо увічнення пам'яті Петра Григоренка у назві вулиці на наступне засідання топонімічної комісії».

За словами заступниці мера з питань правового забезпечення Марини Стаматіної, Харківська міська рада керуватиметься Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років». У документі йдеться про те, що держава і громадяни зобов'язані шанобливо ставитися до пам'яті про перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, про ветеранів війни, учасників українського визвольного руху та жертв нацизму. Пам'ятниками Другої світової війни визнаються, у тому числі, споруди, композиції та об'єкти, що увічнюють пам'ять про події тих років, її учасників і жертв.

«Безумовно, маршал Жуков є видатним учасником Другої світової війни, і у 1990 році було прийнято рішення виконкому з метою увічнити його пам'ять», — сказала Стаматіна.

Історик Сергій Куделко на засіданні сказав, що маршал бував у Харкові до, під час і після Другої світової війни.

За його словами, День міста Харкова відзначається як завершення Курсько-Бєлгородської наступальної операції, у розробці якої брав участь Георгій Жуков, тому повернення проспекту його колишнього імені напередодні 75-ї річниці визволення України — правильне рішення.

Відповідальний секретар комісії Олексій Хорошковатий сказав, що до забороненої символіки комуністичного режиму не відносяться назви топонімів, пов'язані з вигнанням нацистських окупантів з України.

«А маршал Жуков безпосередньо брав участь у Курській битві, битві за Дніпро і Проскурівсько-Чернівецькій наступальній операції, у результаті яких була звільнена Україна», — сказав Олексій Хорошковатий.

Він додав, що ст. 5 Закону України «Про географічні назви» передбачає повернення окремих об'єктів їхніх історичних назв.

Український інститут національної пам'яті у своїй заяві застеріг владу Харкова від перейменування, адже це суперечитиме вимогам іншого закону — частини 6 статті 3 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій». В УІНП заявили, що в разі прийняття відповідного рішення, звернуться до Генеральної прокуратури України.

   

8 травня 2019 року на сайті Харківської міської ради було зареєстровано дві петиції — щодо знесення намету «Все для перемоги» на пл. Свободи та щодо повернення проспекту Петра Григоренка імені Жукова. На підтримку обох петицій публічно виступив Харківський міський голова Геннадій Кернес: «Я думаю, що якщо ці дві петиції наберуть необхідну кількість голосів, а це 5000, я зроблю все, що від буде залежати від міської влади, щоб втілити запропоноване у життя».

«Хтось захотів це зробити (перейменувати — ред.), але я вважаю, що маршал Жуков має право на життя і має право його ім'я носити будь-який проспект, вулиця. Я працюю в рамках чинного законодавства. І ми нічого не порушуємо», — сказав Кернес 9 травня.

Пізніше міський голова сказав: «Ім'я Григоренка буде увічнено на іншій добрій вулиці».

Петиція щодо повернення проспекту Григоренка імені Жукова зібрала на сайті мерії понад п'ять тисяч підписів приблизно за добу. Відповіді на петицію станом на цей час міський голова ще не надав. У нього є час до 20 травня. 

Розпорядження про скликання сесії мер ще не підписував. За інформацією на сайті міськради, засідання постійних комісій перед сесією триватимуть до 30 травня. Коментуючи винесення цього питання на сесію, Кернес сказав: «Як я вчиню, підпишу чи накладу вето на це питання, я буду думати і дивитися».