Web Analytics

Кернес про Жукова: у нас є юридичні і історичні заключення

Питання про перейменування проспекту Григоренка в проспект Жукова винесуть на сесію Харківської міськради, каже міський голова Геннадій Кернес: «Як я вчиню, підпишу чи накладу вето на це питання, я буду думати і дивитися».

«Є різні норми закону, різних законів, які дозволяють мені, не тільки дозволяють, а й зобов'язують мене виносити дані питання на сесію Харківської міської ради. У нас йде поіменне голосування. Поіменне. І хто буде голосувати за те чи інше питання, це буде видно. Тому, я вважаю, про що ми можемо говорити? Про яку відповідальність ми можемо говорити, якщо люди подали петицію, і вона набрала відповідну кількість голосів?» — прокоментував Кернес в ефірі телеканалу ZIK.

Ведуча спитала у Кернеса, скільки людей мешкає у Харкові. 

«Якщо ви хочете сказати, що шість тисяч це порівняно з 1,5-мільйонним містом це так чи едак, то я можу сказати, що якщо можна було б залишити цю петицію на якийсь час, то там було б не 5 і не 6 тисяч, а було б 305-306 тисяч. Тому що ви зрозумійте, це історія. І те, що стосується маршала Жукова, у нас по маршалу Жукову є певні заключення, юридичних компаній, компаній, які займалися історією. І це спірне питання, чи можна прирівнювати маршала Жукова до людини, який займався репресіями, як деякі кажуть, — сказав він. — Те, що ви кажете, що керівні посади займають ті люди, які служили в органах влади, то для мене це показник такий, який потребує, знаєте, пояснення. Тому що написати взагалі можна все. А робити і брати відповідальність — це різні речі». 

Кернес наголошує: прийняття рішення — виключне право Харківської міської ради.

«Якщо воно буде прийнято, це рішення буде прийнято уповноваженим органом, якому делеговано представляти високе право представляти інтереси мешканців міста Харкова. Це виключне право Харківської міської ради, тому що ми з вами говоримо про Харків, міську раду. Як я вчиню, підпишу я чи накладу вето на це питання, я буду думати і дивитися. Але я зобов'язаний виносити на сесію Харківської міської ради питання, пов'язані зі зверненнями громадян і давати їм конкретну відповідь». 

Міський голова сказав, що не читав про статтю Кримінального кодексу України, згідно якої «поширення та публічного використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, вчинені особою, яка є представником влади, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з конфіскацією майна або без такої».

— Що значить терміном від 5 до 10 років? Що це таке? — спитав Кернес. 
— Тюремним терміном, — уточнив ведучий.  
— Це хто сказав — В'ятрович?
— Це в Кримінальному кодексі прописано. А взагалі так, це заява пана В'ятровича. 
— Я не читав Кримінальний кодекс — конкретно про цю норму, ну почитаю... Я буду спілкуватися, радитися і також буду думати. 

UPD 17.20 Обидва питання (щодо знесення намету на пл. Свободи та перейменування проспекту) будуть розглянуті найближчим часом, йдеться у дописі на офіційній сторінці Кернеса у Facebook

«Проводячи декомунізацію, харків'ян не питали, ламали через коліно Раду, на місцях «старалися» ОДА. Пам'ять людей, пане В'ятровичу, вы здивуєтесь, може відрізнятися від вашої. И, як показали останні вибори, люди вміють наполягати на своєму».

Скріншот: facebook.com/gennadykernes

Перед розглядом питання про перейменування на сесії його має розглянути топонімічна комісія. На сьогоднішньому черговому засіданні питання не розглядалося, як пояснив речник міськради Юрій Сидоренко, упродовж 10 днів Кернес має дати відповідь автору петиції. Розпорядження про скликання сесії мер ще не підписував. За інформацією на сайті міськради, засідання постійних комісій перед сесією триватимуть до 30 травня. 

Читайте також: Міськрада про заяву В'ятровича: ті, хто бажає комусь тюрми, опиняються там самі

Читайте MediaPort в Telegram