Пряники з Харківщини включили до національного переліку культурної спадщини
Національний перелік нематеріальної культурної спадщини поповнили традицією випікання та дарування обрядових різдвяних пряників на Слобожанщині.
Про це повідомили в Міністерстві культури та стратегічних комунікацій.
«Ця традиція побутує у громадах Полтавської, Сумської та Харківської областей, об’єднаних спільною історико-культурною традицією, подібною рецептурою, технологією приготування, формами, оздобленням і символікою», — зазначають у Мінкульті.
- На Полтавщині у Котелевській селищній громаді різдвяну випічку називають «панянками». Зазвичай її готують із пісного тіста, перед випіканням — фарбують у рожевий колір буряковим соком, прикрашають білою глазур’ю та розмальовують традиційними «завитушками» — візерунками, притаманними для цієї випічки. Форми для пряників — жерстяні, розміром від 20 см до 60 см, ковані вручну. Випічку вкладають у торбинки для колядників і щедрувальників.
- На Сумщині в Охтирському районі різдвяні обрядові пряники називають «панянки», «барині», «коники». Їх розписують «намазочкою» з крохмалю й борошна, додаючи білу, зелену чи жовту глазур. Розпис довільний — контури, спіралі, хвильки, квіти. Випікають «панянки» різного розміру, деякі — до 60 см.
- На Харківщині в Богодухівському районі різдвяна випічка має загальну назву — пряники, хоча її називають «коники», «коні», «баришні», «барині», «панянки». Також випікають пряники у формі півників, зірочок тощо. Основний малюнок — завитки, сам процес розмальовування подекуди називають «квітчати» або «мережити». Розмір випічки — приблизно від 15 до 40 см.
«Цікаво, що дівчаткам дарують пряники у вигляді фігурок панянок, що символізувало жіночність і добробут. Хлопчикам — у вигляді коників, як символ мужності та сили. Інші фігурки не мають особливого розподілу. Найбільша та найгарніша випічка призначалася для хрещеників, менші за розміром пряники — для інших дітей», — додають у МКСА.
Обрядову випічку готують лише раз на рік — на різдвяні свята, переважно в родинному колі або разом із сусідами та друзями.
Читайте також: «Благовіщенський курінь»: у Харкові планують відкрити кафе козацької кухні