Web Analytics

До Харківщини для розмінування направили 20 додаткових бригад саперів

На допомогу саперам, які розміновують територію Харківської області, скерували ще 20 бригад. У пріоритеті — критична інфраструктура, електромережі.

Головну увагу слід приділити розмінуванню звільнених територій, заявила під час візиту на Харківщину віцепрем'єр-міністерка Ірина Верещук.

За її словами, з  21 березня у регіоні працюють 20 додаткових розрахунків саперів.

«Життя у деокупованих селах маємо відновити. Треба розміновувати території, щоб туди приходив бізнес і були гарантії його розвитку», — сказала вона.

Звільнені громади розміновуватимуть за графіком. Наразі в пріоритеті — обстеження енергомереж.

Фото: Міжрегіональний центр гуманітарного розмінування

«Для нас завдання номер один — розмінування нашої критичної інфраструктури, ліній електропередач для того, щоб ми відновили електропостачання на деокупованих територіях», — зазначив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

За даними начальника Головного управління ДСНС у Харківській області Олександра Волобуєва, наразі в регіоні працюють 20 саперних бригад — понад 100 фахівців. Згодом вони також отримають спеціальні машини, які допоможуть у розмінуванні.  

Фото: Міжрегіональний центр гуманітарного розмінування

На Харківщині залишається дуже високою мінна небезпека. Від початку березня обладміністрація щонайменше дев’ять разів повідомляла про підрив цивільних на вибухових пристроях, переважно на протипіхотних мінах «Пелюстка». Найбільше таких випадків було в Ізюмському районі.

17 березня 62-річний житель села Довгеньке підірвався на міні на своєму подвір'ї. Чоловіка госпіталізували з пораненням. Того ж дня на «Пелюстку» в лісі натрапила 66-річна жінка. 

Раніше повідомлялося про підриви у селі Вовчий Яр, де дістав поранень 53-річний чоловік, біля сіл Сніжківка та Діброва. В районі села Чайківка на Чугуївщині загинув 37-річний чоловік: він натрапив на розтяжку, коли йшов рибалити на річку. А на території Ізюмського лісового господарства біля села Співаківка підірвалися на протитанковій міні та загинули четверо людей. 


ДСНС просить жителів Харківщини бути максимально обережними та не ходити до лісів, лісосмуг, полів, узбіч доріг, берегів річок тощо — ці території можуть бути замінованими. Рятувальники нагадують: небезпечними можуть бути не лише міни або снаряди, а й будь-які підозрілі предмети.