Web Analytics

Депортованих українських дітей утримують у 57 регіонах росії — Верещук

Україні вдалося повернути 323 дитини з понад 16 тисяч, вивезених агресором під час повномасштабного російського вторгнення. 

Україні відомо про 16226 депортованих дітей, з них 2161 є сиротами, під час поїздки на Харківщину 21 березня повідомила віцепрем'єрка Ірина Верещук. За її словами, повернути вдалося 323 дитини. 

«Нам важко підтвердити депортацію, бо росія змінює імена та прізвища дітей, незаконно їх усиновлює, дітлахів розселяють по всій країні. Наразі підтверджено, що українських дітей утримують у 57 регіонах росії. Ми робимо все, щоб притягнути до відповідальності причетних — від водія автобуса до сімей, які незаконно їх усиновили», — сказала Верещук.

На території росії перебуває понад 16 тисяч дітей, вивезених з України. Фото: Харківська обласна адміністрація

З Харківщини росія вивезла понад пів тисячі дітей, розповів голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов.

«У Харкові та області є дані про вивезення і примусову депортацію 561 дитини. Зокрема, 250 дітей вже повернулося завдяки роботі Мінреінтеграції, а 86 — батьки самостійно забрали з дитячих таборів росії. І наразі вже знаємо розташування ще 10 дітей на території рф. Але слід опрацювати інформацію приблизно ще про 215 дітей, знайти їх і зробити все можливе для якнайшвидшого повернення в Україну», — сказав Синєгубов.

21 березня Офіс омбудсмана повідомив про повернення в Україну 15 дітей з Херсонщини та Харківщини.