Web Analytics

28-му українську антарктичну експедицію очолив геофізик з Харкова

Учасники 28-ї Української антарктичної експедиції вирушили на станцію «Академік Вернадський». Цьогоріч команду очолює геофізик з Харкова Богдан Гаврилюк.

Науковці вирушили до Антарктики з Києва 18 березня, повідомили у Національному антарктичному науковому центрі.

До команди увійшли 14 учасників: дев’ять вчених (по три на кожен напрям досліджень — біологія, метеорологія та геофізика), а також лікар, кухар, сисадмін, системний механік та дизеліст-електрик. Вони працюватимуть на станції «Академік Вернадський» протягом року.

Фото: НАНЦ

Цьогоріч команду очолив харківський геофізик Богдан Гаврилюк.

«Він їде зимувати в Антарктику вдесяте, і це абсолютний рекорд для українських антарктичних експедицій. У своїй попередній експедиції, 26-й, Богдан теж був бейскомандером, а після повернення навесні 2022 року одразу став на захист України в лавах прикордонної служби», — розповідають у центрі.

Фото: НАНЦ

Як зазначив директор НАНЦ Євген Дикий, навіть в умовах війни слід забезпечувати неперервну роботу станції, адже результати роботи українських вчених важливі для всього світу.

«Це ціла низка найдовших в Антарктиці метеоспостережень, вивчення зміни клімату, космічної погоди, магнітного поля Землі, озонової діри та ще багато чого. Там ми робимо глобальну науку двадцять першого століття і не зупиняємося попри всі спроби ворога відкинути нас у двадцяте», — сказав Дикий.

Зимівники спершу попрямували до Польщі, потім летітимуть до Південної Америки, де в чилійському порту Пунта-Аренас на них уже чекає наше судно «Ноосфера». Криголам має доправити на станцію та 28-у експедицію і повернути учасників 27-ї. 

Фото: НАНЦ


Уперше за останні п'ять років до Антарктики поїхали лише чоловіки. На конкурс подалося лише п’ять жінок (торік було 19), і вони не подолали всі етапи конкурсного відбору. Серед учасниць експедиції неодноразово були харків'янки.