Web Analytics

На Харківщині ЗСУ дроном вивели жінку з-під обстрілу: її поранений чоловік вижив

У Харківській області розслідують справу про розстріл цивільного автомобіля в Ізюмському районі у червні 2022 року. Подружжя їхало з Харківщини на Донеччину, щоб вивезти з Бахмута літніх батьків. В районі села Велика Комишуваха їхній автомобіль розстріляли російські окупанти. Правоохоронці встановили, хто стріляв по машині, і розповіли, як українські військові врятували людей. 

Як з'ясували у поліції та прокуратурі Харківщини, чоловік з дружиною їхали у Донецьку область на легковику Mazda 23 червня. Внаслідок російського обстрілу чоловік дістав поранення. Жінка намагалася йому допомогти, але нічого не могла вдіяти.  

Українські військові побачили автомобіль з дрона. Керуючи ним, армійці намагалися показати, в якій бік жінці слід тікати. Спочатку вона не розуміла, що відбувається. Тоді військові відправили дроном записку: «Йди за мною».

Дрон вивів жінку до українських захисників.

На місце розстріляної автівки тим часом прийшли російські окупанти. Пораненого чоловіка вони скинули у траншею на узбіччі.

За даними прокуратури, він пролежав там понад 30 годин, а потім самотужки дійшов українських позицій. 

«Під час досудового розслідування проведено більше 15 експертних досліджень, якими встановлено ступінь тілесних ушкоджень, спричинених потерпілому, вид озброєння, яке було застосовано при обстрілі автомобіля. Правоохоронці ідентифікували російського військового, мешканця м. Москва, командира мотострілецького підрозділу ЗС РФ, який, керуючи БМП, застосувавши великокаліберний кулемет, розстріляв автомобіль з подружжям», — повідомила прокуратура. 

У матеріалах справи також є радіоперехоплення телефонної розмови окупанта з дружиною, який говорить, що вбив чоловіка, а його жінка зникла. 

«В ході проведення оперативно-розшукових заходів правоохоронці встановили, що до злочину причетний 26-річний мешканець москви Кержаєв Клим Дмитрович, старший лейтенант, командир 1 мотострілецької роти 1 мотострілецького батальйону БТГр (батальйонної мотострілецької групи) 15 мотострілецького полку 2-ї мотострілецької дивізії 1-ї танкової армії Західного ВО (воєнного округу), командир мотострілецької роти збройних сил росії», — повідомили у поліції. 

Підозрюваний у розстрілі цивільного автомобіля Клим Кержаєв. Джерело фото: Поліція Харківщини

Поліцейські знайшли БМП, з якої окупанти обстріляли цивільних, та вилучили 10 гільз від крупнокаліберного озброєння. 

Російського військового, особу якого встановили та готуються оголосити у розшук, заочно підозрюють у «скоєнні за попередньою змовою з іншими особами порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з закінченим замахом на умисне вбивство двох цивільних осіб (ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України)». 

Історію порятунку подружжя розповіли у фільмі «Йди за мною» на каналі CAPTAIN UKRAINE в YouTube.