Web Analytics

Літмузей у Харкові покаже щоденник вбитого окупантами письменника Вакуленка

Вперше після повномасштабного російського вторгнення Харківський літературний музей відкривається для відвідувачів. 21 березня, у Всесвітній день поезії, розпочинається щорічний фестиваль «Читання на драбині»

Цього року фестиваль присвячений українському письменнику Володимиру Вакуленку, вбитому російськими окупантами в Ізюмі на Харківщині. 

Заходи, присвячені Вакуленку, триватимуть три дні.

21 березня

О 17:30 співробітниця Літмузею Тетяна Ігошина розповість про щоденник письменника, який він вів під час окупації, та покаже його відвідувачам. Українська письменниця та документаторка воєнних злочинів Вікторія Амеліна розкаже, як вона знайшла цей щоденник на звільненій Ізюмщині. 

О 18:00 розпочнеться «Читання на драбині», модераторкою виступить Діна Чмуж. Лунатимуть вірші Володимира Вакуленка з майбутньої збірки, яка зараз готується до друку.

22 і 23 березня

З 11:00 до 17:30: відвідувачі матимуть можливість ознайомитись зі щоденником Володимира Вакуленка та за допомогою QR-коду послухати коментар співробітниці музею.


Під час окупації Ізюмщини Володимир Вакуленко вів щоденник. Рік тому, 21 березня, письменник зробить один зі своїх останніх записів:

А сьогодні, в День поезії, в небі привітав мене невеликий журавлиний ключ, і крізь їхнє «курли» ніби чулося: «Усе буде Україна! Я вірю в перемогу!»

23 березня Володимир Вакуленко закопав свій щоденник в землю і сказав батькові: «Коли наші прийдуть, віддаси».

24 березня письменника забрали російські окупанти. Після звільнення міста Збройними силами України тіло Вакуленка знайшли у масовому похованні на околиці Ізюма.

Читайте також: У Харкові поховали вбитого російськими окупантами письменника Вакуленка: фото