Web Analytics

Прикрив підрозділ на Харківщині ціною життя: Зеленський вручив родині захисника «Золоту Зірку»

Президент Володимир Зеленський 14 березня зустрівся з військовими, які стали на захист України у різних підрозділах: вручив бійцям і рідним загиблих захисників державні нагороди.

Під час зустрічі Володимир Зеленський вручив орден «Золота Зірка» дружині та батьку молодшого лейтенанта Тараса Бобанича, повідомили в Офісі президента.

Від початку повномасштабного вторгнення Бобанич на чолі 2-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» брав участь у боях на Київщині та Чернігівщині. У квітні 2022 року підрозділи Тараса Бобанича стримували наступ окупантів на Харківщині, відбиваючи атаки поблизу Сулигівки.

«Щоб вивести особовий склад з-під ворожих авіаційних та артилерійських ударів, Тарас Бобанич ухвалив рішення змінити позиції, при цьому сам залишився для вогневого прикриття переміщення підрозділу. Він до останнього не покидав зайнятих позицій, але внаслідок обстрілу зазнав множинних осколкових поранень, несумісних із життям», — розповіли в ОПУ.

Фото: Офіс президента

Зеленський також вручив військовим ЗСУ ордени Богдана Хмельницького III ступеня та ордени «За мужність» III ступеня, медалі «За військову службу Україні», «За врятоване життя». Нацгвардійцям — орден Богдана Хмельницького II ступеня, орден «За мужність» III ступеня, медаль «За військову службу Україні». Поліцейським — медалі «Захиснику Вітчизни».

Фото: Офіс президента

Приймаючи орден Богдана Хмельницького III ступеня, молодша лейтенантка медичної служби Аліна Михайлова передала Зеленському бойовий шеврон 1-го окремого механізованого батальйону «Вовки Да Вінчі», яким командував загиблий Герой України Дмитро Коцюбайло. З цим шевроном «Да Вінчі» воював і саме з ним був у момент загибелі.

Фото: Офіс президента

Під час церемонії Володимир Зеленський зазначив, що тисячі українців стають на захист нашої держави, коли ворог прагне її знищити.

«Коли світ помилково не очікує від українців сили, мільйони наших людей проявляють таку сміливість, що у світі не залишається жодного куточка, де б не чули про силу України», — сказав він.

Глава держави наголосив, що український народ вистояв у війнах, випробуваннях, подолав багато викликів і попри все зберіг свободу.

«Наша можливість жити, будувати вільне майбутнє для українських дітей ґрунтується на міцному фундаменті, що був закладений героїзмом усіх тих, хто не побоявся й хто здобував життя для України», — заявив Зеленський. 


Герой України Дмитро Коцюбайло, командир батальйону «Вовки да Вінчі», загинув у бою під Бахмутом 7 березня. Він захищав Україну з 2014 року.