Web Analytics

Харківщина має сама забезпечувати себе електроенергією — Міненерго

Енергетична стратегія Міністерства енергетики передбачає, що Харківщина стане самодостатнім енергетичним регіоном. 

Про це під час поїздки до Харкова 20 лютого сказав глава Міненерго Герман Галущенко.

«Пріоритетом для нас є децентралізація генерації. Енергетична стратегія Міністерства енергетики передбачає, що Харківщина стане самодостатнім енергетичним регіоном. Щоб у разі пошкодження мереж у майбутньому і неможливості передачі електроенергії регіон себе забезпечував сам», — пояснив міністр.

У планах відомства — створення на Харківщині мережі малої генерації, зокрема газопоршневої чи газотурбінної, а також збільшення власного видобутку природного газу, розвиток мережі малих регіональних ТЕЦ.

Герман Галущенко. Фото: Міністерство енергетики

Голова Харківської обладміністрації Олег Синєгубов нагадав, що в регіоні серйозно постраждала критична інфраструктура.

«Усі працюють в режимі 24/7, щоб жителі області отримували електропостачання, особливо на деокупованих територіях. Там відновлено подачу світла для більш ніж 115 тисяч абонентів. Але ще є багато завдань — необхідно підключити ще 35 тисяч абонентів, зокрема і на тимчасово окупованих територіях. Адже ще 29 населених пунктів перебуває під тимчасовою окупацією РФ», — навів цифри голова ОВА.

На Харківщині продовжують укріплювати об’єкти критичної інфраструктури захисними спорудами, розповів Синєгубов.

Голова Держінспекції енергетичного нагляду Руслан Слободян зазначив, що наразі в регіоні понад 8000 км ліній електропередачі — на замінованих територіях, а швидкість повернення світла до громад напряму залежить від темпів розмінування.

«Нам не вистачає спецтехніки для проведення робіт з розчистки територій від вибухонебезечних предметів. Також є гострий дефіцит відновлювальної техніки — більшу частину російські окупанти знищили або вкрали», — зауважив Слободян.

За його даними, на Харківщині енергопостачання вже вдалося відновити у 811 населених пунктах.

Фото: Міністерство енергетики

Міський голова Харкова Ігор Терехов додав, що від російських обстрілів зазнали пошкоджень понад 120 об'єктів «Харківських теплових мереж». Орієнтовна вартість відновлення, за його словами — понад 1 млрд грн. Він також анонсував «глобальні роботи» з відновлення тепломереж у місті.

«Систему теплопостачання у Харкові перезапускали вже сім разів з початку опалювального сезону. Звичайно, ми будемо готуватися до нового опалювального сезону у співпраці з міністерством. Виділятимемо кошти з міського бюджету, залучатимемо фінанси держави для відновлення пошкоджених підприємств. Попереду — глобальні роботи з відновлення ТЕЦ та теплових мереж», — зазначив мер.

Фото: Міністерство енергетики

Галущенко пообіцяв, що Міненерго долучиться до відновлення харківської ТЕЦ-5. У пресслужбі теплоелектроцентралі підтвердили, що внаслідок одного з нещодавніх російських обстрілів на ТЕЦ дістали поранень восьмеро працівників. 

«Нещодавно теплоцентраль вкотре зазнала ворожої атаки: відбулося влучання у генераційне обладнання. Внаслідок обстрілу ушкоджено інфраструктуру та устаткування станції. Значні руйнування відбулися у  головному корпусі. За словами керівництва ТЕЦ-5, найгірше у цій ситуації те, що вперше  було поранено персонал: восьмеро людей з різним ступенем уражень  госпіталізовані», — описали ситуацію у пресслужбі ТЕЦ-5.

За словами Галущенка, допомога ТЕЦ-5 надаватиметься «системно і з різних джерел». 


Внаслідок російських обстрілів Харківщини 10 лютого зазнала серйозних пошкоджень енергетична система регіону — ТЕЦ і трансформаторні підстанції. Частина Харкова залишилася без світла, у метро збільшили інтервали руху потягів.

11 лютого у Харківській міськраді повідомили, що енергетики та комунальні служби налагодили роботу критичної інфраструктури.

Фото на головній: «Харківобленерго»