Web Analytics

«Досі перед очима»: від російського удару харків’янка втратила брата і матір

Катерина Бабійчук в одну мить втратила двох близьких — матір та брата. Разом з братом загинула його дівчина Ольга. У гуртожиток на Салтівці, де жила родина, 17 серпня влучила російська ракета. Катерина з нареченим Олександром уціліли. Як пережила ту ніч і як почувається зараз, вона розповіла «МедіаПорту».

«Вибухи чую, але відчуваю»

Ми зустрічаємося з Катериною у кав’ярні біля лікарні, дівчина саме проходила чергове обстеження. З дитинства вона має порушення слуху, зрозуміти одна одну допомагає перекладач жестової мови. Катя не чує вибухів, але відчуває їх: «Коли сильний гул, я відчуваю вибухи, особливо на вулиці. Одного разу я була в супермаркеті під час обстрілу й одразу зрозуміла, що щось не так. Я обережно себе веду, але й виходити з дому треба було».

Катерина Бабійчук в одну мить втратила двох рідних — матір та брата

Ввечері 17 серпня Катерина не почула, а побачила ракету, що летіла прямісінько в будинок.

«Я тоді побачила дуже яскраве світло у вікні, що щось летить. І одразу занервувала, не розуміла, що це і куди прямує. За мить побачила, як ракета влучила у центр мого будинку. Двічі обвал був. Я була вся в пилюці, у бруді, довелося вимивати рот», — згадує вона. 

«Ми жили всі разом»

Кімнати у гуртожитку родина отримала від заводу «Серп і молот». Тут була всі близькі Катерини: вона з нареченим мешкала у кімнаті на третьому поверсі, мати на другому, а брат з дівчиною на першому. Того вечора члени родини востаннє побачилися перед сном.

«Це було увечері, ми з мамою розмовляли на лавці. Мама хотіла додому, а я говорила, що ще рано, давай ще трохи. Я пішла додому близько восьмої, а мама ще забігла до магазину за цукерками. Вона купила солодощі, а я поки поговорила з братом та його дівчиною. Ми розійшлись по своїх кімнатах. Мій Саша, чоловік, прийшов з роботи, не хотів вечеряти. Я тоді ще кликала маму до себе в гості увечері, але вона не схотіла. Буквально 10 хвилин ми з Сашею поговорили, і стався вибух. Немає слів», — говорить Катерина.

Коли стався вибух, нареченого Каті Олександра викинуло з кімнати. Він дістав незначних травм — садна та порізи, розповідає дівчина. Сама вона залишилася на руїнах.

«Я кричала, будівля розвалилася, я впала вниз. Я кликала маму і Сашу. Я дуже сильно кричала. Чоловіка відкинуло вибуховою хвилею, і він тільки-но піднявся, почав мене шукати. Я була у сильному стресі, дуже переймалася за маму і брата, чи вижили вони. Мене заспокоювали, дали щось попити. Я просто стояла й уважно дивилася, нічого не могла зробити. Бачила, як на моїх очах виносили мертвих сусідів — бабусю, парубка. Мене у лікарю не забирали, я майже не постраждала, тільки садна і порізи невеличкі», — розповідає вона. 

Тіла мами та брата Каті знайшли під завалами за кілька днів. Катерина до останнього сподівалася, що вони вижили: «Я чекала, що мама жива, що вона у лікарні. Маму знайшли 19 серпня, а брата з дівчиною 20-го. Мені родичі про це розповіли — мене не брали до моргу, я була в дуже стресовому стані, в шоці тоді була, як в невагомості».

Брат працював у школі 

Катя обожнювала брата. Як і всі діти у гуртожитку, додає вона. Олександр Бабійчук працював вчителем праці, йому було 34. 

«У школі про нього дуже добре говорять. Він часто до мене приходив, любив, як я готую. Всі говорять, що діти любили брата. «Олександр Йосипович» до нього зверталися, а мені так навіть смішно з цього було трохи! Всі до нього бігли завжди, притягував до себе. Він дуже любив свою роботу. У нього свій підхід, уроки по-особливому проводив. Влаштовував різні ігри. У нього вдома була ціла колекція поробок, які йому учні подарували», — згадує Катя.

Олександра Бабійчука, вчителя праці, любили учні: вдома у чоловіка була ціла колекція поробок, які подарували школярі. Людмила Бабійчук завжди була разом з донькою. Фото із сімейного архіву

Два роки тому у родині помер батько, розповідає Катерина, Олександр її підтримував: «Коли тата не стало, Саша дуже за мене хвилювався. Він два роки тому помер, захворів на COVID, довго лежав у реанімації, і його не змогли врятувати. Саме коли була епідемія, він захворів і п'ять разів лежав у лікарні. Коли тато пішов з життя, брат ще більше почав перейматися за мене. Завжди запитував, що я хочу, як мені допомогти, що в мене з роботою. І мама теж за мене завжди переймалася. Ми дуже любили поговорити всі разом». 

Катерина згадує, що брат Олександр завжди її захищав. Людмила Бабійчук завжди була разом з донькою. Фото із сімейного архіву

Зі своєю дівчиною Ольгою Олександр почав жити під час великої війни.   

«Брат мало що розповідав, це було їхнє особисте життя. Єдине знаю — син Олі вчився у школі, де Саша працював. Вони жили разом всього два місяці, нещодавно познайомились. У Олі є син, вона його вивезла до Львова разом зі своєю мамою і бабусею на початку вторгнення. А сама повернулася до Саші та працювала у крамниці весь час», — продовжує Катерина.

На початку повномасштабного вторгнення сім’я обговорювала варіант евакуації до родичів, але брат не захотів: «Брат не хотів, а я не хотіла його залишати. Ми ночували у підвалі, ховались там тривалий час».

Разом з братом Катерини Олександром Бабійчуком загинула його дівчина Ольга. Без матері залишився син

Катерині розказали, що брата знайшли в обіймах коханої. 

«Спати нормально не можу й досі»

Матері Катерини Людмилі Бабійчук було 62. 

«Мама завжди була зі мною, з роботи зустрічала, замість перекладача мого була завжди. Навіть зараз приходжу до лікарів, і вони запитують, де мама? А мами немає вже. Спати не можу нормально й досі. Сумую за татом, за братом. Мама досі перед очима постійно», — розповідає Катерина. 

Людмила все життя працювала на заводі.

«Із 17 років там була. З початком війни підприємство призупинило роботу, але мати не звільнялася, хотіла і далі там працювати. Вона стежила за якістю — перевіряла готові вироби. Любила свою роботу. Тато з Хмельницької області, мама з Харківської — в мене залишилися тітки та дядьки. Дуже мене підтримують, у всьому допомагають. Я зараз часто їжджу до двоюрідної сестри Олі у Хмельницьку область», — каже Катерина.

62-річна Людмила Бабійчук завжди була разом з донькою. Фото із сімейного архіву

«У мене немає дому» 

Тієї ночі все майно Каті згоріло: «Всі наші речі залишилися в будинку і всі згоріли. Але дещо вдалося відкопати. Всі документи були у мами у кімнаті, мене покликали слідчі й передали. Все мокре, але вціліли важливі папери. Ми потім сушили все це у кабінеті брата, його колеги самі запропонували допомогу. У мене було дуже багато прикрас, під завалами знайшли один комплект сережок та браслет».

Катерину з Олександром прихистили колеги.

«Тієї ночі я поїхала разом з усіма до гуртожитку, куди нас тимчасово поселили. Та вже наступного дня після трагедії мені запропонували колеги поселитися у порожню квартиру. Власники поїхали за кордон, і мені запропонували там тимчасово пожити. Там всі умови, я плачу зараз тільки за комунальні послуги», — говорить дівчина.

Каті 32 роки, близько 10 з них вона пропрацювала на заводі: «Була пакувальницею ліків. Зараз не працюю. Я ще не можу оговтатися, і дуже багато часу йде на те, щоб обійти всіх лікарів і відновити документи. Мені пішли назустріч на роботі й чекають назад. Зараз ще не готова. А мій наречений працює».

Катерина мріє про власний дім та тишу.

«У мене немає дому, дуже великий стрес через це. Я не знаю, що буде завтра. Я мрію про свій дім, щоб закінчився весь цей жах, щоб знову була тиша, щоб закінчилася війна».

Підтримати Катерину фінансово можна на її картку: 

5167 8032 6723 0691

«МедіаПорт» збирає історії харків’ян, постраждалих від російських обстрілів. Якщо вам є що розповісти або ви можете поділитися спогадами про своїх друзів, колег, знайомих, пишіть на e-mail: [email protected]