Web Analytics

Лідеру організації «Потон» заочно оголосили підозру у пропаганді війни — поліція

Правоохоронці заочно оголосили підозру у пропаганді війни харківському блогеру, лідеру громадської організації «Потон» Павлу Оніщенку, який нині за кордоном. Йому загрожує до восьми років ув’язнення.

Про оголошення підозри повідомив 14 лютого заступник начальника Головного управління Нацполіції в Харківській області Сергій Болвінов.

«У березні Оніщенко Павло, більш відомий як «Потон», виїхав за кордон України як багатодітний батько. Від того часу він системно та послідовно засуджував Україну за свій вибір, а у своєму липневому стримі наговорив, що «Україна в окупації у Зеленського», «Росія не відбирає домівки у простих людей», а злочинів росіяни насправді вчиняють мало», — написав Болвінов у Facebook.

Слідчі заочно оголосили Оніщенку підозру у пропаганді війни — за ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України. Вона передбачає до восьми років ув’язнення.

Павло Оніщенко. Фото зі сторінки у Facebook

Павло Оніщенко — колишній правоохоронець, на позачергових виборах 2019 року балотувався до Верховної Ради від «Опозиційної платформи — За життя» в окрузі №173, посів третє місце.

Він заснував організацію «Потон», відому провокаційними відео в YouTube. Її учасники стверджували, що займаються викриттям корупції та допомагають наркозалежним. Ексдиректор Гутянського лісгоспу Віктор Сиса звинувачував представників «Потону» у рейдерстві та вимаганні коштів.

У червні 2020 року представників «Потону», серед яких був і Оніщенко, затримали після конфлікту з правоохоронцями у Краснокутському районі Харківщини. За версією слідства, погрожуючи розправою, вони переслідували й пошкодили машину, в якій були працівники СБУ.

Павла Оніщенка та іншого лідера «Потону» Миколу Маслова взяли під варту без права внесення застави. У березні 2022 року суд відмовився продовжувати запобіжний захід та випустив їх із СІЗО. Оніщенко виїхав з України — як повідомляли у Харківській обласній прокуратурі, на підставі того, що у нього четверо дітей.