Web Analytics

Скільки справ, пов’язаних з війною, розслідують на Харківщині: дані прокуратури

У Харківській області розслідують понад 12 тис. злочинів, скоєних російськими окупантами.

Статистику щодо розслідування злочинів, пов’язаних з війною, навів на координаційній нараді 9 лютого прокурор Харківської області Олександр Фільчаков.

За його даними, наразі за статтею «Порушення законів і звичаїв війни» розслідують майже 11,7 тис. кримінальних справ щодо більш ніж 12,1 тис. злочинів, у яких підозрюють військових РФ.

З-поміж цих проваджень:

  • понад 8,3 тис. ­— пов’язані з атаками на цивільну інфраструктуру чи бомбардуваннями;
  • 91 — зі вбивствами;
  • 335 — з незаконним позбавленням волі;
  • майже 2 тис. — з мародерством;
  • вісім — зі зґвалтуваннями.

«У цих справах про підозру вже повідомлено 19 особам, з них 15 військових РФ», — кажуть у прокуратурі.

Фото: Харківська обласна прокуратура

Щодо державної зради розслідують 147 справ, у них оголосили підозру 112 фігурантам. До суду скерували обвинувальні акти стосовно 29 з них.

За фактами колабораціонізму — понад 800 справ. Про підозру повідомили 295 людям, обвинувальні акти стосовно 161 вже у суді. У кожній другій справі ухвалили обвинувальні вироки.

Ще 92 справи стосуються пособництва окупантам, дев’ять обвинувальних актів у суді.

«Як бачимо, маємо певні результати. Проте є над чим працювати та за ким спостерігати й надалі, оскільки ледве не щодня нам стає відомо про поплічників окупантів, які добровільно працювали на ворога», — зауважив очільник облпрокуратури.

Ситуацію зі злочинністю на Харківщині прокуратура називає контрольованою. Від початку повномасштабного вторгнення зменшилася кількість крадіжок, грабежів, розбійних нападів та вимагання. Водночас потребують уваги випадки незаконного використання гуманітарної допомоги для отримання прибутку, справи псевдоволонтерів.

За словами обласного прокурора, пріоритети залишаються незмінними: це «боротьба як із зовнішнім, так і з внутрішнім ворогом».

«Вкрай важливим є забезпечення ефективності документування і розслідування подій, в яких вбачаються ознаки злочинів за Римським статутом Міжнародного кримінального суду в усіх громадах області, що стали об’єктами ударів російських терористів. Також ми маємо продовжувати системну та ґрунтовну роботу з викриття та притягнення до відповідальності російських агентів, агітаторів, колаборантів та їх кураторів», — прокоментував Олександр Фільчаков.


Детективи ДБР знайшли на деокупованій території Харківської області документи, завдяки яким вдалося ідентифікувати 46 російських артилеристів, які обстрілювали Харків.

СБУ також ідентифікувала шістьох російських генералів, які віддавали накази щодо захоплення населених пунктів Харківщини. Усім оголосили підозру.