Web Analytics

Деокупований Старий Салтів — повністю зі світлом

У селищі Старий Салтів Чугуївського району Харківщини повністю відновили електропостачання. Світла тут не було з перших днів повномасштабного вторгнення РФ.

Про поновлення електропостачання повідомили 2 лютого у «Харківобленерго». Електрики у Старому Салтові не було з перших днів війни.

Як розповів начальник Вовчанського відділення Олег Ковальов, в цьому районі зазнали пошкоджень понад 80% мережі.

«Пошкодження отримали підстанції та майже всі прольоти повітряних ліній. До того ж, тут залишилося дуже багато мін. Це, звісно, ускладнювало роботу та збільшувало час, необхідний для відновлення електропостачання», — зазначив Ковальов.

Фото: «Харківобленерго»

Щоб полагодити об’єкти, ремонтним бригадам доводилося долати річку Сіверський Донець. Міст Старосалтівської дамби зруйнований, тож робітники спочатку переправлялися на човнах, а коли річка вкрилася кригою — пішки.

Першім 500 споживачам повернули електрику ще у листопаді. Щоб завершити усі роботи в селищі, встановили 40 нових опор, відремонтували 10 км високовольтних ліній електропередачі та 24 км ліній 0,4 кВ. Також відновили три трансформаторні підстанції, дві з яких довелося міняти повністю.

«Люди поступово повертаються у свої домівки, навіть у напівзруйновані. Подекуди у будинках перебиті вводи, розбиті лічильники. Господарі подають заявки на підключення, і ми працюємо вже точково за цими адресами. Усіх, хто повернувся та повернеться у майбутньому, будемо намагатися оперативно підключати. Зараз ми працюємо без вихідних», — каже Ковальов.

Відновлювати мережу у Старому Салтові вовчанським енергетикам допомагали колеги з Мерефи.

Фото: «Харківобленерго»

На території Старосалтівської громади — понад 3,8 тис. побутових та юридичних споживачів електроенергії.


Понад 60% споживачів у селищі Слатине під Харковом — також знову зі світлом. Електрики тут не було від початку березня.