Web Analytics

«Хочу, щоб світ побачив нагальні потреби Харкова», — верховний комісар ООН у справах біженців

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді під час кількаденного візиту до України відвідав Харків. Міський голова Ігор Терехов показав йому зруйновану російськими обстрілами Північну Салтівку. 

Огляд наслідків російської агресії на Північній Салтівці комісар ООН у супроводі міського голови почав з обваленого будинку на вулиці Наталії Ужвій, 82. За словами Ігоря Терехова, одна з частин будинку підлягає знесенню, щодо другої частини — чекають на висновок експертів. 

«Перший під'їзд, перша «банка», підлягає знесенню, його неможливо відбудувати, другий під'їзд, за експертним висновком, зруйнований на 65%, наші спеціалісти разом з експертами-науковцями видадуть нам остаточне рішення», — сказав Терехов. 

Філіппо Гранді влітку був на Київщині, цими днями побував у Запоріжжі, на місці зруйнованого ракетним ударом будинку у Дніпрі.  

«Я хотів поїхати на передній край. І я побачив, що всі ці міста перенесли дуже сильні руйнування. Моя організація і міжнародні організації допомагають уряду і місцевій владі, аби надати першу допомогу на місцях. Напрямки, у яких ми можемо допомогти: це грошова допомога, набори для виживання, наприклад, відновлення вікон, ми допомагаємо, роздаючи набори для зимового періоду. І через українські організації ми допомагаємо з документами, у юридичній та психологічній сферах», — сказав верховний комісар ООН у справах біженців. 

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді їздить містами України, щоб побачити наслідки російської агресії. Фото Харківської міськради

«І ось, чому я тут. Я хочу, щоб світ побачив, які нагальні потреби є сьогодні тут. Я також хочу сказати ще одне: пан мер показав мені відбудову, яка відбувається тут зараз. Це найважливіше. Я думаю, що ми продовжимо надавати гуманітарну допомогу, але я гадаю, що увесь світ має надати допомогу Україні, аби відбудувати її. Як ми вже поговорили з мешканцями, усі хочуть і можуть повернутися. І ми повністю підтверджуємо це», — додав Філіппо Гранді. 

На питання, чи продовжиться грошова допомога харків'янам, Філіппо Гранді сказав:

«Я думаю, що ми будемо продовжувати грошову допомогу. Але мені потрібно зібрати більше ресурсів. Я гадаю, що грошова допомога — один з найкращих способів допомоги людям. І я розумію, що уряд теж підтримує цей процес»

В одному з «Пунктів незламності», розміщеному у наметі рятувальників на Північній Салтівці, Філіппо Гранді поспілкувався з місцевими мешканцями. Деякі з них не виїжджали з району від початку повномасштабного вторгнення. 

«Ми до 3 березня ще були вдома. Коли у наш під'їзд двічі прилетіло, ми з дружиною зібралися і пішли до підвалу гімназії. І з 3 березня жили у підвалі школи аж до початку грудня. Зробили з парт та стільців спальні місця, коли не було світла, їсти готували на вогнищі. Спочатку було багато родин, близько 300 людей, потім почали роз'їжджатися. Останнім часом у школі жили чотири родини. Усі 10 місяців жили у підвалі школи. А з 1 грудня повернулися додому. Є світло і газ. Водичку у школі беремо. Холодно, але вмикаємо обігрівачі», — розповів Валерій з будинку по вулиці Метробудівників. 

«Ви пережили страшне, обстріли, руйнування домівок. Але я все ще бачу на ваших обличчях усмішку. Весь світ пишається вашою силою»— звернувся до людей у наметі Філіппо Гранді. 

  Ми козаки, оптимізму не втрачаємо!  відповів Валерій комісару ООН. 

Понад 40 будинків у Харкові відновлюють — Терехов

150 тисяч харків'ян залишилися без житла, нагадав Ігор Терехов. 

«Хочу сказати, що 4,5 тисячі будинків, багатоповерхових будинків, у тій чи іншій ступені пошкоджені. 500 будинків зовсім не підлягають відновленню. Але, незважаючи на все це, ми зараз відбудовуємо місто. Торік нам вдалося 66 будинків відновити, реконструювати, зараз мешканці заселяються у ці квартири. Зараз на реконструкції — більше 40 будинків, але це ті будинки, які пройшли етапи експертизи, маємо їх відновити. Ми зараз теж робимо експертизи і у разі можливостей будемо теж відновлювати, відбудовувати це», — сказав він. 

До відбудови залучаються різні організації, переконує Терехов, коментуючи очевидну присутність у цьому процесі компанії «Житлобуд-1». 

«У жодному разі не буде єдиного монополіста, це неможливо і це суперечить здоровому глузду. Є дуже багато будівельних компаній, які хочуть і беруть участь у відбудові міста Харкова... Всі і зараз залучені»,  сказав міський голова. 

Відповідаючи на питання про скління вікон на Північній Салтівці, Терехов відповів, що цей процес частково продовжується, зокрема за підтримки Червоного Хреста.