Web Analytics

Війна з Росією: Залужний назвав головні задачі та потреби ЗСУ

Головними стратегічними цілями Збройних сил України на нинішньому етапі війни з РФ є утримання рубежів, накопичення ресурсів та підготовка резервів, а також посилення протиракетної та протиповітряної оборони, каже головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.  

Про це Валерій Залужний розповів в інтерв'ю виданню The Economist.

За його словами, по-перше, українському війську необхідно утримувати лінію фронту.

«Утримати цю лінію і не втратити більше території. Це важливо. Тому що я знаю, що звільняти її в 10-15 разів важче, ніж не здати. Тож наше завдання зараз — втриматися. Наше завдання — за допомогою наших партнерів дуже чітко відстежувати, що там відбувається, де вони (окупанти — МП) готуються», — зазначив головнокомандувач.

Друге стратегічне завдання — сформувати резерв та підготуватися до нового наступу. На думку Залужного, він може бути в лютому, в кращому випадку — в березні, у гіршому — наприкінці січня.

«Він може початися не на Донбасі, а в напрямку Києва, з напрямку білорусі, не виключаю і південного напрямку. Ми зробили всі розрахунки — скільки нам потрібно танків, артилерії тощо. Це те, на чому кожен повинен зараз зосередитися. Хай вибачать мені солдати в окопах, але зараз важливіше зосередитися на накопиченні ресурсів для більш тривалих і важких боїв, які можуть початися наступного року», — сказав Валерій Залужний.

Третє стратегічне завдання — розвиток протиракетної та протиповітряної оборони, зокрема для захисту критичної інфраструктури. «На мою особисту думку, я не енергетичний експерт, але мені здається, що ми на межі», — зазначив він.

Залужний переконаний, що наразі окупанти прагнуть виснажити Сили оборони. «Тому, як і під час Другої світової війни, я не сумніваюся, найімовірніше, десь за Уралом готують нові ресурси. Готуються на 100%», — вважає він.

Валерій Залужний. Фото: Facebook/Головнокомандувач ЗСУ

Водночас головнокомандувач впевнений, що ЗСУ можуть подолати загарбників.

«Але мені потрібні ресурси. Мені потрібно 300 танків, 600-700 БМП, 500 гаубиць. Тоді, думаю, цілком реально вийти на рубежі 23 лютого. Але я не можу цього зробити з двома бригадами. Я отримую те, що отримую, але менше, ніж мені потрібно», — наголосив він.

За словами Залужного, у НАТО володіють ситуацією та обізнані щодо усіх потреб України в озброєнні та техніці.

Коментуючи ситуацію з мобілізацією, він зазначив, що людей в українському війську наразі достатньо.

«Ми її вже проводимо, як є. У нас достатньо людей, і я чітко бачу, що маю. Мені достатньо. Мені не потрібні ще сотні тисяч», — сказав головнокомандувач, підкресливши, що ЗСУ потрібні насамперед техніка та боєприпаси.

Валерій Залужний — у центрі

Водночас у РФ, за його словами, мобілізація «спрацювала».

«Неправда, що їхні проблеми настільки жахливі, що ці люди не боротимуться. Вони будуть. Цар наказав їм йти на війну, і вони йдуть на війну. Я вивчав історію двох чеченських воєн — там було те саме», — каже Валерій Залужний.

За його словами, мобілізовані окупанти можуть бути не так добре оснащені, але все одно «становлять для нас проблему».

«За нашими оцінками, у них є резерв у 1,2–1,5 млн людей… Росіяни готують приблизно 200 тис. свіжих солдатів», — навів цифри головнокомандувач.

Утім, на його думку, бойовий потенціал у мобілізованих солдатів РФ буде дуже низьким. 


Президент Володимир Зеленський 6 грудня, у День Збройних сил, зустрівся у Харкові з українськими захисниками. Відвідав поранених у медзакладі та вручив нагороди.