Web Analytics

У якому стані енергосистема після атак РФ: дані уряду та «Укренерго»

Упродовж останніх місяців Україна зазнала восьми хвиль російських повітряних атак. Руйнування значні: за даними уряду, пошкоджено 40% обʼєктів високовольтної мережі.

Про ситуацію в енергосистемі розповів 11 грудня прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«В енергосистемі України залишається суттєвий дефіцит потужності. Після восьми хвиль ракетних атак в країні пошкоджені всі теплові та гідроелектростанції, різною мірою пошкоджено 40% обʼєктів високовольтної мережі. Кожен із нас має усвідомити, що цю зиму ми будемо проходити з суттєвими обмеженнями споживання електроенергії», — попередив він.

Уряд доручив Міністерству енергетики визначити пріоритети включення електропостачання:

  • перший — критична інфраструктура та лікарні;
  • другий — підприємства та об’єкти військово-промислового комплексу;
  • третій — бізнес, що виготовляє критично важливі для країни товари та продукти;
  • четвертий — житловий сектор. 

Тільки після включення цих чотирьох груп електрика має постачатися на інші об’єкти.

#Підсумки_тижня: ситуація в енергетиці, підтримка армії, регіонів та МСБ В енергосистемі України залишається суттєвий...

Опубликовано Денис Шмигаль Воскресенье, 11 декабря 2022 г.

Президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні 11 грудня казав, що ремонт енергомережі на півдні України, пошкодженій від російського удару в ніч на 10 грудня, ще триває.

«Робимо все, щоб повернути світло Одещині. Станом на цей час в Одесі та інших містах і районах області вдалося частково відновити постачання. Робимо все, щоб вийти на максимум можливого в умовах після російських влучань. Але зараз Одеський регіон усе ще серед тих областей, де найбільше відключень», — зазначив він.

Ситуація на Київщині, Львівщині, Вінниччині, Тернопільщині, Буковині, Закарпатті, Сумщині, Дніпропетровщині, за словами Зеленського, залишається «дуже складною».

«Працюємо постійно з партнерами, щоб полегшити ситуацію й дати нашим людям більше можливостей, більше електрики», — сказав він.

Станом на ранок 12 грудня в енергосистемі ще зберігався значний дефіцит потужності, заявили в «Укренерго».

Компанія нагадує, що лише минулого тижня енергосистема зазнала трьох російських атак: вже восьмий масований ракетний обстріл 5 грудня та дві локальні атаки артилерією та безпілотниками на півдні та сході України у вихідні.

«Руйнування, яких завдав ворог енергосистемі, наразі не дозволяють повною мірою використовувати потужності теплових електростанцій, необхідний додатковий час для відновлення їх роботи», — розповіли в «Укренерго».

Наразі роботі енергетиків заважає ще й негода — поривчастий вітер з мокрим снігом у деяких регіонах.

Станом на ранок 12 грудня в енергосистемі зберігається значний дефіцит потужності. За минулий тиждень енергосистема...

Опубликовано НЕК "Укренерго" - NPC Ukrenergo Понедельник, 12 декабря 2022 г.


У ніч на 10 грудня російська армія атакувала енергетичні об'єкти Одещини дронами-камікадзе, без світла залишилися тисячі споживачів майже в усіх районах області. Також зазнав пошкоджень житловий фонд.

12 грудня в Одесі застосовують аварійні відключення світла, міський транспорт не працює. В районах області — екстрені відключення.

Фото на головній (ілюстративне): «Харківобленерго»