Web Analytics

Двох депутатів Харківської облради позбавили звань почесних громадян

Ігоря Райніна та Володимира Святаша позбавили звань почесних громадян Харківської області. 

Відповідне рішення депутати ухвалила на сесії 3 грудня, повідомляє пресслужба Харківської облради.  

«Харківська обласна рада схвалила рішення про позбавлення Райніна Ігоря Львовича та Святаша Володимира Миколайовича звання «Почесний громадянин Харківської області», припинення їм виплати стипендії з 01 січня 2022 року та виключення їх із переліку осіб, яким рішеннями обласної ради присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області», — йдеться у повідомленні. 

Ігор Райнін був головою Харківської обласної адміністрації (2015-2016) та очолював Адміністрацію президента Порошенка (2016-2019), а потім вступив в ОПЗЖ

Під час розгляду питання позбавлення почесних звань Ігор Райнін мав зауваження до погодження проєкту рішення, але назвав їх дрібницями. 

«Але це дрібниці, як кажуть, я хочу по суті. Те, що я чув, якась там деструктивна антиукраїнська позиція, це дичина. Усі, хто зі мною працював, все це прекрасно знають. До речі, я один з двох депутатів обласної ради нинішнього складу, який входить до російських санкцій до цього часу — за свою позицію щодо суверенітету України. По-друге, хочу нагадати, що саме за мого головування Харківською ОДА, за що мені було присвоєно звання, з’явилися назви таких вулиць, як вулиця Свободи, проспект Незалежності, площа Захисників України, вулиця Волонтерська, ст. м. «Армійська»… Завжди мав принципову позицію публічну і 9 років тому, і 5 років тому, і рік тому, стосовно того, що Крим і Донбас — це виключно територія України, і вона повинна бути повернута під контроль української влади... Я з 24 лютого нікуди не їхав, не пропустив жодної сесії, працював як працюють мільйони українців. Допомагав, евакуював, перераховував», — сказав Райнін.

Райнін сказав, що найпочеснішим званням для нього є те, що він харків'янин. Щодо стипендії почесного громадянина Харківщини, за словами депутата, він її ніколи не отримував, щомісяця її отримувала дитяча обласна клінічна лікарня №1. 

Володимир Святаш — депутат облради не одного скликання, у Харківській облраді очолював комісію з питань охорони здоров'я

До Харківської облради також надійшла інформація, що Володимир Святаш — серед депутатів, яких просять позбавити депутатства.      

«Також інформую вас, що до обласної ради надійшло повідомлення від голови політичної партії «Блок Світличної «РАЗОМ!» про відкликання депутата Харківської обласної ради VIII скликання Турінського Олександра Васильовича за народною ініціативою з 08 липня 2022 року. Разом із цим є повідомлення від голови політичної партії «Блок Кернеса — Успішний Харків!» щодо відкликання депутатів Харківської обласної ради VIII скликання Кононенка Альберта Васильовича, Столбового Павла Івановича та Святаша Володимира Миколайовича за народною ініціативою, з 19 жовтня 2022 року. Пропоную цю інформацію взяти до відома», — сказала голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

За законом, після того, як відповідне рішення ухвалить обласна територіальна виборча комісія, мандат має отримати наступний за списком депутат. 

Ексглава президентської адміністрації Петра Порошенка Ігор Райнін після виборів 2020 року представляв у Харківській облраді фракцію «Опозиційна платформа — За життя», він також очолював обласну організацію партії, яку після повномасштабного вторгнення РФ заборонили за рішенням суду. Колишній регіонал, голова постійної комісії з питань охорони здоров'я Володимир Святаш обрався до Харківської облради від «Блоку Кернеса — Успішний Харків». Він також є батьком екснардепа і фігуранта кількох кримінальних проваджень Дмитра Святаша. Після вторгнення РФ ані Райнін, ані Святаш не висловилися публічно на тему російської агресії.


Раніше почесного звання позбавили ректора МДУ Віктора Садовничого, який підтримав російське вторгнення в Україну. 

У складі фракцій та депутатських груп обласної ради відбулися зміни
Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко на початку пленарного засідання XIII сесії обласної ради довела до відома депутатів обласної ради про зміни у складі фракцій та депутатських груп.
Вона повідомила, що до обласної ради надійшли повідомлення:
Від депутатської фракції політичної партії «Блок Кернеса – Успішний Харків!» з інформацією про зміни у персональному та керівному складі цієї фракції, а саме:
• зі складу фракції виключено депутатів обласної ради
Кононенка Альберта Васильовича,
Святаша Володимира Миколайовича,
Столбового Павла Івановича;
• керівником депутатської фракції політичної партії «Блок Кернеса – Успішний Харків!» у Харківській обласній раді обрано Панова Віталія Володимировича;
Від депутатської фракції політичної партії «Європейська Солідарність» надійшло повідомлення про включення до складу цієї фракції депутата обласної ради Дорошенка Олександра Олександровича.
Від керівника депутатської групи «Відновлення України» з інформацією про те, що до цієї депутатської групи приєдналися депутати обласної ради Артем Назаров та Сергій Хурсенко.
«Також інформую вас, що до обласної ради надійшло повідомлення від голови політичної партії «Блок Світличної «РАЗОМ!» про відкликання депутата Харківської обласної ради VIII скликання Турінського Олександра Васильовича за народною ініціативою з 08 липня 2022 року. Разом із цим, є повідомлення від голови політичної партії «Блок Кернеса – Успішний Харків!» щодо відкликання депутатів Харківської обласної ради VIII скликання Кононенка Альберта Васильовича, Столбового Павла Івановича та Святаша Володимира Миколайовича за народною ініціативою, з 19 жовтня 2022 року. Пропоную цю інформацію взяти до відома» – сказала голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.