Web Analytics

Наслідки російських обстрілів 15 листопада: що кажуть Зеленський і військові

Військові РФ 15 листопада атакували Україну майже сотнею крилатих ракет, керованими авіаційними ракетами та безпілотниками, частину з них збили сили ППО. Пошкоджені енергетичні об'єкти. Без світла опинилися близько 10 млн людей.

Про наслідки ракетного удару розповів у вечірньому відеозверненні президент Володимир Зеленський.

За його словами, обстріл тривав більш ніж годину. Перший вибух був о 15:24 у Києві. За пів години — ще й на Кіровоградщині, Житомирщині, Прикарпатті, Рівненщині, Харківщині.

Згодом вибухи пролунали у Кривому Розі, на Полтавщині та знову — на Житомирщині. Під вогнем також опинилися Київська, Львівська, Одеська, Миколаївська, Волинська, Хмельницька, Тернопільська області.

У багатьох містах сталися аварійні відключення електроенергії, без світла опинилися близько 10 млн українців. Найбільше — на Харківщині, Житомирщині, Київщині та Львівщині.

«Львів і деякі інші міста призупиняли постачання тепла. По всій країні проблеми зі зв’язком та інтернетом. Унаслідок ударів автоматика сьогодні відключила кілька атомних блоків на двох станціях: це прораховані наслідки, і ворог точно знав, що робить», — додав Зеленський.

За даними командування Повітряних сил ЗСУ, окупанти атакували Україну 96 крилатими ракетами повітряного та морського базування (Х-101, Х-555, «Калібр»), керованими авіаційними ракетами Х-59. Також запускали ударні дрони Shahed-136/131, «Оріон», «Орлан-10».

Сили Протиповітряної оборони збили:

  • 75 крилатих ракет (Х-101, Х-555, «Калібр»);
  • дві керовані авіаційні ракети Х-59;
  • 10 безпілотників Shahed, один «Оріон» та один «Орлан-10».

Цей обстріл став  наймасштабнішою атакою на українські об'єкти критичної інфраструктури, заявив речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат.

«Це можна назвати найбільш масовим ударом по критичній інфраструктурі. Але удари були й більш масштабні — 24 лютого, і в інші дні, коли Росія використала чимало ракет», — цитує Ігната «Інтерфакс-Україна».

Він нагадав, що схожий за масштабами обстріл був 10 жовтня.

«84 ракети противник тоді випустив саме по об'єктах критичної інфраструктури, 45 із них збили. Бачимо, що на сьогодні цей показник зріс... Це досить хороша робота, відмінний результат», — наголосив Юрій Ігнат.

За фактами обстрілу відкрили 17 кримінальних справ, повідомив виконувач обов'язків голови СБУ Василь Малюк. Розслідування ведуть за ч. 1 статті 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни).

«Наразі співробітники служби працюють над тим, щоб встановити всі обставини та конкретних виконавців ракетних ударів. Уламки ракет та інші речові докази, які знайдено на місцях влучань, уже відправлено на експертизи», — зазначив він.

За версіями слідства, до обстрілу можуть бути причетні військові 184-го або 52-го важкого бомбардувального авіаційного полку РФ.

Матеріали справи стануть доказами у міжнародних судах.


Російська армія ввечері 15 листопада обстріляла два об'єкти критичної інфраструктури у Харкові та Чугуївському районі області. Загалом було шість ракетних ударів.

Харків та інші міста регіону залишилися без електроенергії. На ранок 16 листопада без світла ще були близько 90 тис. споживачів.

Фото на головній (ілюстративне): Харківська обласна прокуратура