Web Analytics

Як триває розслідування катувань та ексгумація тіл на Харківщині: дані МВС

Правоохоронці продовжують розслідувати злочини російських окупантів на Харківщині: з’ясовують, хто був причетним до катування мирних жителів. Також триває упізнання загиблих.

Про розслідування катувань, які вчиняли російські військові на Харківщині, розповів в ефірі національного телемарафону 30 жовтня міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

Він згадав катівню в Балаклії, яку окупанти облаштували у місцевому поліцейському відділку. За даними правоохоронців, у камерах могли одночасно перебувати до 40 людей.

«Сотні людей проходило через одну цю катівню в Балаклії. Безперечно застосувався і електричний струм, і биття, і знущання», — цитує Монастирського «24 канал».

За його словами, вже з’ясували, що українців на Харківщині катував ОМОН з російського Тольятті. Зараз слідчі з’ясовують імена окупантів, причетних до тортур.

«Нам дуже допомагають волонтери, які через обривки фотографій надають інформацію нашій кіберполіції. Це також матеріал для дослідження. У нас є понад 25 тис. аудіопереговорів окупантів, де вони також говорять про свої злочини. Це варто опрацювати, і це не швидкий процес», — зазначив міністр.

З подібною ситуацією слідчі зіткнулися, коли знайшли катівню на Донеччині. Тоді імена винних у тортурах вдалося з’ясувати. Монастирський сподівається, що в Балаклії буде так само.

За даними МВС, загалом правоохоронці знайшли на Харківщині 23 катівні, на Херсонщині — три, на Донеччині — поки одну.

Катівня у поліцейському відділку в Балаклії. Фото: МВС

Триває й ексгумація тіл у місцях масових поховань. За інформацією на 29 жовтня, на Харківщині знайшли 765 загиблих під час окупації, передає «Суспільне». За даними Дениса Монастирського, з них попередньо ідентифікували 453.

Для упізнання проводять аналіз ДНК.

«Візуально встановити схожість вже майже неможливо, тому відбираються зразки ДНК від тіл. Йдуть запити від родичів зниклих, потім родичі здають ДНК й відбувається порівняння. У разі, якщо є поєднання, тоді ми можемо казати, що так, особа ідентифікована», — розповів міністр.

Масове поховання в Ізюмі. Фото: Facebook/Сергій Болвінов


Слідчі 21 жовтня ексгумували в селі Новий Бурлук на Харківщині тіло 10-річної дівчинки, яка загинула наприкінці лютого. За даними правоохоронців, дитина дістала поранення, коли російський снайпер обстріляв авто, в якому вона їхала з родичами. Коли дівчинку везли до лікарні — знову потрапили під обстріл, вона не вижила.