Web Analytics

«Герої Харкова». Telegram-канали, які підтримують ЗСУ

Понад 7 мільйонів гривень зібрали харківські Telegram-канали на потреби Збройних сил України. З червня великі місцеві спільноти проводять «Адмінські збори», під час яких з рекордною швидкістю акумулюють гроші на придбання автомобілів, спецтранспорту, дронів та іншого обладнання для ЗСУ. Про те, як під час війни об'єдналися конкуренти і як харків'яни донатять на захист міста — десятий випуск подкасту «Герої Харкова». 

Герой епізоду: адмін харківського Telegram-каналу з понад 200 тис. підписників


Серед організаторів благодійних марафонів — Telegram-канали «ХХ», «ХС Харьков», «Харьков live», «Харьков 1654», Kharkov city, 057, «СТО Харьков». 

heroes_10.mp3


Таня Федоркова: Привіт усім! Це подкаст «Герої Харкова». Мене звати Таня Федоркова, зі Львова підключається Володимир Носков. 

Володимир Носков: Привіт всім зі Львова! Радий усіх вітати.

Таня Федоркова: У мене є дві новини і обидві хороші.

Володимир Носков: Це рідко буває.

Таня Федоркова: По-перше, це ювілейний 10-й випуск наших нудних розмов... По-друге, наш подкаст тепер можна слухати на харківському онлайн-радіо «Накипіло» за підтримки «Львівського медіафоруму». Як тобі таке?

Володимир Носков: Суперова ідея! Я гадаю, чим більша аудиторія, тим краще. Звісно, хочеться більше і більше розповідати про справжніх героїв Харкова, про простих і непростих водночас людей. 

Таня Федоркова: До речі, я коли про це говорю, розумію, що ти ж у Львові! А це медіафорум Львівський. 

Володимир Носков: А ти знаєш, що вони мені допомагають? З першого дня, коли я евакуйовувався, я сів у поїзд, я зовсім не знав, де буду жити. Абсолютно не знав. Зателефонував своїм друзям, сказав, що вже їду. Вони кажуть: «Добре». І перетелефоновують мені за кілька годин: «Все, ми тобі знайшли постійне житло». Спочатку думали, на тиждень, два чи місяць. І це виявився «Львівський медіафорум». Це без всякого абсолютно підхалімажу. Вони допомагають журналістм з різних міст: Маріуполь, Сєвєродонецьк, інші міста, Харків житлом, фінансують. І завдяки ним ми почуваємося затишно і все окей! 

Таня Федоркова: А ти повертатися, я так розумію, вже не хочеш? Ти там осів... Вже у кіно, знаю, сходив. 

Володимир Носков: Ні, повертатися я буду, безперечно! Але поки...

Таня Федоркова: ...поки львівська кава.

Володимир Носков: Я п'ю, до речі, зовсім не львівську каву, а запорізьку, це у моєму пріоритеті. А тут мені затишно, багато добрих знайомих. Наразі у мене тут є широкі можливості для роботи. У Харкові поки що мені не досить буде зручно переорієнтуватися і ходити до офісу. Тим паче наш офіс зараз в непрацездатному стані, а домашні можливості не дозволяють працювати. 

Таня Федоркова: Коротко розкажи, що у вас зі світлом на тому боці України. У Харкові вводять графік погодинних відключень, по три години на різних вулицях міста не буде світла. Ніхто цей графік не зрозумів. Деякі вулиці потрапили у всі дванадцять черг відключень.

Володимир Носков: Мені сказали у «Львівенерго», що це абсолютно нормальна практика, що ви перебуваєте у першій і другій чергах, а потім, я ще з'ясував, що ми у четвертій черзі. Зрозуміти щось логічно неможливо. І це підтвердили на гарячій лінії «Львівенерго»... А так, ми вже потрапили під це відключення. У нас вимикали світло на майже шість годин, і це якраз сталося в найактивнішу фазу доби, з 12:00 до 18:00. Полетіли усі плани, усі записи. За іншими адресами відключали по кілька разів на тиждень, але на вихідні, здається, призупинили відімкнення. Що буде з понеділка, поки не знаємо. 

Таня Федоркова: Ми всі вирішили дивитися по факту, коли світло насправді вимкнуть. Але це вже точно, про це зокрема попередив голова Харківської обладміністрації Олег Синєгубов. 


Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА: Будемо все-таки застосовувати планові відключення, в тому числі житлових масивів міста Харкова. Це плановий захід, на жаль, ми маємо його застосовувати, щоб все-таки наша мережа «Укренерго», загальнонаціональна, витримала навантаження і ту агресію, яку чинить Російська Федерація. 


Володимир Носков: Просто одне прохання: пробувати якимось чином ці графіки доносити вчасно людям. 


Таня Федоркова: Давай повернемося до нашої основної теми. Продовжуємо говорити про харків'ян-волонтерів. Дуже багато організацій, окремих громадян, бізнесменів Харкова від початку повномасштабного вторгнення стабільно займаються волонтерством. І наша сьогоднішня розмова піде про окрему групу підтримки Збройних сил України у Харкові — це харківські Telegram-канали і спільноти, які просто об'єдналися, щоб допомагати ЗСУ. Що я можу сказати: адмін «Ху*ового Харкова» Остап пообіцяв відповісти на наші питання, але до запису не встиг.

Володимир Носков: Ти не одинока, він мені теж не відповів. Остапе, привіт тобі!

Таня Федоркова: Він загадкова людина, йому можна. Шкода, але нічого страшного, бо я надибала його нещодавній комент YouTube-каналу «O! Nebylovych», який називається «Феномен українського телеграму», і він розповідає, зокрема, про інформаційний спротив українців у телеграмі. 


O! Nebylovych: Сьогодні ми подивимося на людей, які стояли у перших рядах інформаційного спротиву, адмінів незалежних Telegram-каналів... «Лачен пише», «Перша приватна мемарня», «Новинач», «ХХ». Зразкові представники інформаційного спротиву, герої нових ЗМІ, новітньої журналістики...


Таня Федоркова: Хочу навести трохи фрагментів з цього відео, там де Остап розповідає... 


Остап, адмін «ХХ»: Ти постійно маєш бути на зв'язку. В тебе постійно має бути хороший інтернет. Це дуже сильно виснажує. Офісна робота, на якій дуже багато пропрацював, це просто, б****, відпустка у порівнянні з цим. 2013 рік. Ти такий прокидаєшся, і чуваки [в інших Telegram-каналах] на восьму чи дев'яту ранку поставили вже на таймері філіжаночку кави з підписом: «Доброго ранку, Харків! Усім хорошого робочого дня!». І ти такий: чуваки, це не контент, це х**ня. Я такий думаю, треба писати про те, що, б****, відбувається. Писати з матюками, так, як я це відчуваю, з сарказмом сильним, іронією, тому що... «Доброго ранку, Харків!» Ну, б****, пів Харкова сидить без води, який, нах***, добрий ранок.

У місті дуже багато проблем, які не роблять його комфортним для проживання. Особливо я це помітив, коли почав трохи їздити по Європі. Я багато поїздив по Європі, багато бачив різних країн. Місцева влада починає щось робити, коли її кроїш х**ми. 

В мене не було такого переходу, типу: «А, воєнні час, значить, ми працюємо по-іншому». Чому? Тому що це мені нагадало часи 2014 року. Час Майдану. Дуже багато було подій. Дуже багато було негативних подій, траплялися позитивні події. І все це було боротьбою з руснею. А зараз просто ця боротьба вийшла на новий level. На level того, що ці вибл*дки обстрілюють нас ракетами. Летить бл*дина. Це бл*дина, нах***, летить ху*ня, яка хоче роз'ї**ть мій будинок, твій будинок, вбити людей, вбити дітей. 


Володимир Носков: 25 лютого, це мені розповідав шеф-редактор новин «Суспільне Харків» В'ячеслав Мавричев, неформально зібралися керівники Telegram-каналів Харкова і вирішили, що вони будуть гуртом сповіщати людей про повітряні тривоги, про якісь оперативні новини, надзвичайні ситуації. І перша функція, яку на себе взяли Telegram-канали Харкова: це оповіщення населення. Тут респект «Суспільне Харків», тому що з них все почалося.

Таня Федоркова: Ну почалося все з проводового радіо! 

Володимир Носков: То з’являвся сигнал, то не з’являвся. Проводове радіо — так, але, будемо чесними, провідне радіо є далеко не в усіх квартирах і домівках. У Харкові воно на дуже занедбаному стані, а от FM-частота — там були то перебої, то ще щось. І не кожен знав у Харкові, де є «Українське Радіо Харків». Зрозумій, я за радіо топлю завжди. Але я у цьому питанні адекватний, збалансований. Тому що я спілкувався з людьми, різними людьми у Харкові, ще до того, як я від'їхав, і вони саме отримували інформацію про повітряні тривоги з Тelegram-каналів. Консервативний канал отримання сповіщень про небезпеку був маловідомий, хоча надзвичайники саме на нього покладалися. 

Таня Федоркова: Так, я просто згадую, як ми отримували інформацію, щоб повідомити про повітряну тривогу, яка не звучала ще. Теж з різних джерел. І через Департамент цивільного захисту безпосередньо, і через теж саме радіо, колеги нам повідомляли, що зараз екстрене увімкнення Департаменту цивільного захисту і там такий рипящий звук, якийсь дідусь щось говорить... Не знаю, хто це був. 


Сповіщення про тривогу по проводному радіо, фрагмент запису: Увага! Увага! Департамент цивільного захисту пропонує населенню знаходитись в захисних спорудах. При собі майте: документи, запас питної води, харчі. 


Володимир Носков: Так-так-так, це сам Департамент цивільного захисту зі свого пульту надає цю інформацію... Але потім дійшли згоди і з Департаменту скидали швиденько цю інформацію — і розсилали по Тelegram-каналах. 

Таня Федоркова: Ну так, зі сповіщеннями на початку вторгнення були проблеми, як і з багатьма іншими питаннями, бо бомбили місто, незрозуміло було за що хапатися. Але тим не менше, Telegram-канали і загалом соцмережі стали таким каналом зв'язку між людьми, населенням, владою. І вони зіграли роль велику...

Володимир Носков: Велику. Згадай, коли не працювали магазини, коли почав працювати метрополітен як бомбосховище. Коли аптеки не працювали. І от що ви робили у Telegram-каналах? Ви казали: гарячі обіди можна поїсти там, гуманітарку роздають за такими адресами, аптеки працюють там-там-там. Це настільки було корисно, настільки було вчасно. І я сам багатьох друзів підключав, як мені здавалося, на надійні Telegram-канали. Я там обрав для себе кілька. Я ними досі користуюся. Це реально була швидка інформаційна допомога. 

Таня Федоркова: Зараз, коли трохи ситуація більш-менш зрозуміла, коли немає щоденних [артилерійських] атак, Telegram-канали продовжують працювати на підтримку Збройних сил України. І зокрема вони організують такі «Адмінські збори», щоб можна було донатити. Усі ці донати передають ті самі харків'яни, просто майданчики, через які вони отримують ці запити — це всі великі Telegram-канали Харкова, які з перших днів повномасштабного вторгнення, та ще й до того заявили про свою патріотичну позицію. Немає мови навіть, кого вони підтримують. Навіть питання не стояло. І про це, до речі, нам розповів один з адмінів таких каналів. Це харківський канал теж з великою аудиторією. Я пропоную перейти одразу до того, про що ми його питали. Не можемо називати ні канал, ні як звати людину, але це адмін одного з харківських каналів. І він розповів, як об'єдналися харківські Telegram-канали на тлі війни. 


Адмін: Привіт! Я один з адмінів, власників харківського пабліка. На тлі війни ми організувалися, у нас є чат, робоче місце, де ми обговорюємо те, що відбувається, як на фронті, політично, формуємо деякі свої публікації, стратегії, що ми робимо. У нас йде дуже активна комунікація між собою. У нас були там, можливо, якісь, конфлікти невеличкі між пабліками. Постійно йде така боротьба за аудиторію. Після початку війни… питання ці просто всі пішли. Приблизно те саме, може, пам'ятаєте, було, коли війна почалася у 2014 році. Коли усі фани всіх футбольних клубів припинили непорозуміння. Є одна ціль, є один процес — і все. У нас те саме.


Володимир Носков: Бачиш, усе суспільство згуртувалося, усі чвари, конфлікти, принаймні, у перші місяці, вони настільки заглушилися або зовсім зникли. Це наша здатність, українців. Сваритися-сваритися, сперечатися, а потім, коли приходить момент «Х», то все забуваємо і починаємо підставляти плече одне одному. Мені здається, це дуже класна риса, тільки хотілося б теж, щоб ми цю властивість зберегли після війни. Щоб ми знову потім не роз'їдналися, не розпорошилися по різних угрупуваннях, таборах, політичних, і знову почали наступати на ті самі граблі. Як це було у 2004, потім 2014 року. Що казати? 

Таня Федоркова: Адмін цього пабліка розповідає, що спільноти, Telegram-канали, вони виконують таку роль губки, яка вбирає в себе всю інформацію, але при цьому вони мають її фільтрувати, щоб не піддаватися тій самій пропаганді. 


Адмін: Ми — той самий зріз суспільства, який воює, або займається медійкою... Настрій у нас… Почалася війна — це був шок, як і у всіх. Хоча приблизно розуміли, що можуть виникнути деякі процеси, все одно шок, шок минув — почали працювати. Ми трохи виконуємо роль губки, є ІПСО, яке атакує, наша задача, наша робота — ми фільтруємо іноді інформацію, вона йде на нас, але ми не даємо, не пускаємо її далі в маси. Тому упадницькі настрої бувають, один одного підбадьоріюємо. Взагалі в основному настрій позитивно робочий. 


Володимир Носков: Це становлення було видно ще у перші дні великої повномасштабної війни, коли ще просіювалися чутки, різна інформація. Потім в один момент цей «стоп» спрацював і почали фільтрувати багато інформацію. Таню, мені зараз згадалася історія, коли в нашому професійному чаті одна жіночка, я не знаю, з'ясували ми чи ні, звідки вона, яка почала казати: ой, а чому ми не розповідаємо, що бомбосховища не готові, що влада нічого не зробила? І вона стала так поводитися дуже неадекватно, і її всі гуртом зупинили. Що так, ми всі про це знаємо, що є велика біда із бомбосховищами, але чи є час, щоб підіймати цю інформацію, тому що за тими ж Telegram-каналами стежать і вороги. І позиція, слава Богу, у журналістів була у потрібний час нормальна. 

Таня Федоркова: Я не дуже пам'ятаю цей момент. Дійсно, є такий момент, що про багато питань потрібно говорити, але... 

Володимир Носков: ...не все можна видавати на-гора. 

Таня Федоркова: Не все, і ще треба зважати на ситуацію, яка відбувається тепер і зараз. Не знаю, наскільки в той момент було доцільно взагалі порушувати. До того ми постійно питали про ці бомбосховища... Про підвали. 

Володимир Носков: Абсолютно! Я навіть 23 лютого діставав Терехова стосовоно цього. І він у своїй манері заспокоював: а що ви паніку наганяєте? 

Таня Федоркова: До речі, нещодавно на YouTube мені випало старе відео, 23 лютого? Ну якісь дні до повномасштабного вторгнення. І там я питала у Терехова про можливий напад Росії. І він там відповів, що ніякого нападу не буде...


Ігор Терехов, Харківський міський голова (21 січня 2022): Харків залишається спокійним, толерантним, мирним українським містом. Не буде ніякої війни. 


Таня Федоркова: І якби так заспокоїв. І ще сказав фразу, що ніяка Росія не захопить Харків. 


Ігор Терехов, Харківський міський голова (21 січня 2022): Ми не дамо нікому захопити місто Харків. Ніякій Росії. Тому у Харкові все буде спокійно, чітко, нічого тут не буде... 


Таня Федоркова: Пророча фраза. Але те, що Росія не нападе, він не вгадав. Як і всі, мабуть, люди, які були певні, що цього не станеться. А ще згадала, була така нарада в обладміністрації за кілька днів або навіть напередодні, де вже затриманий зараз голова СБУ Харківської області Роман Дудін розповідає на таких підвищених нотах, на такому пафосі, що...


Роман Дудін, ексначальник УСБУ Харківщини, лютий 2022: Фактично на сьогоднішній день вже сформоване повністю військове керівництво, зроблені всі необхідні заходи, в тому числі мінування потенційних підходів. Окремо в місті працюють групи спеціального призначення військової розвідки. Дуже непогано працює. Я думаю, що це буде дуже великий сюрприз [для ворога]. Бачимо, що російські війська закупили 45 тисяч целофанових пакетів для перевезення трупів. Разом з тим, я думаю, що це той мінімум, а за старовинною російською традицією, вони будуть закопувати їх просто серед поля або в цих безіменних гробах.


Володимир Носков: Це теж було 23 лютого. 

Таня Федоркова: Тепер, коли проматуєш, усі ці наради, розумієш, наскільки ми були близько...

Володимир Носков: А я про війну з Тереховим говорив майже одразу після виборів, коли він переміг. І він зібрав на оффрекордз журналістів. Але сталося як сталося, і, слава Богу, що Харків чинить неймовірний опір. 


Адмін: З великих каналів, хто має вплив, абсолютна більшість — всі патріотичні. Навіть питання такого не стоїть. Слухай, ти за кого? За них чи за нас? Ні, взагалі ні! У нас немає цілі, ніхто не говорить, робіть те, кожен сам організовує роботу свого пабліка. Те, що відбувається у пабліку, відображає наше бачення, наші погляди, от і все. Тобто ти по пабліку можеш зрозуміти, у який бік мислить адміністратор. 


Таня Федоркова: Цей коментар був записаний під час вручення дронів, гроші на які зібрали Тeleram-канали. Підписники назбирали 1,7 млн грн. Дрони отримали три підрозділи: Kraken, підрозділ Нацгвардії і підрозділ «Азов Харків». 


Володимир Носков: Я вважаю, що як для регіональних Тeleram-каналів, це дуже високий показник. Якщо ми будемо говорити про всеукраїнські збори, то це класно, дуже спрацювали добре. 

Таня Федоркова: Командир ССО «Азов Харків» Анатолій Сидоренко сказав, що це неймовірна допомога. Цей дрон літає на відстань до 6 км, може скидати вагу у 15 км, взагалі подякував кожному харків'янину, який вклався в цю закупівлю. І от був такий захід, де вручали підрозділам ці дрони. 


Адмін: У нас це почалося одночасно. Ми публікували збори окремих людей. Тих, кого ми знаємо, кого ми не знаємо. Надходять проходяння десятками просто щодня. Ми останнім часом почали відмовляти, тому що ми не можемо контролювати гроші і потреби. Нас можуть ошукати. І влітку був перший збір у червні, у нас з'явилася така ідея, можемо і самі спробувати зібрати. У нас достатньо багато людей, ми приблизно розуміємо потреби. У кожного адміна, кожен спілкується з військовими, у нас багато друзів служить, є фідбек. Ми розуміємо. І ми вирішили спробувати. Був перший пробний збір, і ми отримали величезний відгук. Ми одразу за якісь хвилини, якщо не помиляюсь, 33 хвилини, перший збір закрили. І це був автомобіль «Нива». І ми зрозуміли, що є перспектива у цьому. Ми розподілили: гроші йдуть, умовно, в одне місце, хтось займається підбором машини, на перших зборах ми економили, навіть фарбували самі. Все намагалися робити самі. Усього у нас було п'ять «Адмінських зборів». І ми зібрали загалом близько 7 мільйонів гривень, трохи більше.


Таня Федоркова: Перші збори закривали за пів години. Просто пів мільйона гривень збирали люди за пів години, а те й менше. І це були неймовірні показники. Я пам'ятаю, як усі стежили за цими каналами, які повідомляли, що: от, ми назбирали вже стільки, от стільки. 


Адмін: Суми — від 20 грн, я бачив особисто, до десятків тисяч гривень. Тобто особисто я бачив донат близько 50 тисяч грн одноразово. Ми навіть іноді пишемо, що важливі дрібні суми — 6 грн, 10 грн. Це і формує основну суму. 50, 20, 200, 100, 500 — отакі суми в основному летять. До тисячі, я б сказав. Є і великі суми, але вони рідкісні. Там іде просто, як юзернейм, незрозуміло хто це. Прапор, кицька якас, або підпис «Слава Україні». І все — грошики прилетіли. Мені здається, є довіра. Ми стараємося максимально робити звіти. У нас минув збір, придбання — машина, коптер, і ми одразу ж публікуємо звіт. Люди бачать, що це не якійсь збір. Кудись він полетів, потім забудеться, це от все одразу тут. 


Таня Федоркова: І от цей момент, чи втомилися люди від зборів, це теж пан адмін прокоментував. 


Адмін: Не можна сказати, що люди втомилися від зборів. Все-таки це допомагає нашим пацанам. Я не можу сказати, що всі втомилися. Все одно донатять, все одно допомагаємо. Зараз просто почнуться холоди, у нас буде ще один збір — хлопцям на теплий одяг, генератори, і так далі, спальники. Я упевнений, вони будуть активно донатити і допомагати. Люди не змінюють своє ставлення до війни, до наших захисників, воїнів. Нічого не змінюється. Стан фінансовий тяжкий — так. Але ми і просимо не віддавати останнє! Хто скільки може, по 5 грн, по 50 грн. Окей. 

Текстову версію випуску повністю читайте пізніше