Web Analytics

Паляниця з українським гербом: пекарня у звільненій громаді на Харківщині

У Вовчанській громаді на Харківщині волонтери випікають хліб для місцевих жителів та військових. Після звільнення одного з селищ тут знайшли обладнання та продукти російських окупантів. Вивезти майно загарбники не встигли, і тепер воно працює на Україну. 

Вовчанськ та навколишні села перебували в окупації з перших годин повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року. На цьому напрямку йшли тяжкі бої. У вересні під час контраступу Збройні сили України звільнили усі населені пункти та вийшли до кордону з державою-агресором. На шляху у бік Вовчанська — розбита російська техніка

Знищений всюдихід-амфібія радянських часів, на якому пересувалися окупанти, бійці називають рідкісним екземпляром на фронті. Після звільнення населених пунктів на Вовчанському напрямку російська армія обстрілює Харківщину з-за кордону

Російські окупанти кинули печі, які працюватимуть на благо громади і ЗСУ

Про пекарню українські бійці розповіли харківським волонтерам. «У нас є рецептура, ми випікаємо хліб для військових, починаючи з 25 лютого, в Харкові пекарня працює весь час, випікає на день більше тисячі буханок хліба для військових», — розповідає Єгор Горошко, співзасновник благодійної організації «Пекельна кухня». Разом з волонтерами хліб пече місцева жителька Тетяна

Російські окупанти покинули тут свої продукти: борошно, дріжджі, олію, припави

На захоплені українські землі везли провізію виробництва Самарської, Оренбурзької, Воронезької, Смоленської області і навіть Туреччини, розфасовану під Москвою. Викидати це українські бійці і волонтери не стали. «Це наш «ленд-ліз» від росіян», — каже Єгор.

«Будемо переробляти, а що? Рашисти удобряють наші землі, так вони удобрятимуть наш хліб, з їхньою сіллю. Нічого було приходити», - каже волонтерка Юлія.

Хліб має візерунок з тризубом

«Коли випікаємо хліб, кладемо згори. І коли знімаєш, то на хлібах лишається такий герб. У нас він називається «паляниця», — каже волонтер Денис Кошельнюк.

Хліб за волонтерським рецептом куштують українські військові та місцеві жителі

«Це найсмачніший хліб за останні місяці. Смачно! Дуже вдячний. Думаю, народ оцінить», — говорить один з українських бійців.

Через підірвані мости дістатися цих місць зараз складно, пекарня забезпечуватиме хлібом жителів та захисників