Web Analytics

Депутата з Куп’янська підозрюють у пособництві окупантам — СБУ

Правоохоронці затримали депутата Куп'янської районної ради від партії «Слуга народу», директора місцевого молочно-консервного комбінату Олександра Радченка. За інформацією СБУ, під час російської окупації він погодився співпрацювати із загарбниками.

Про затримання депутата Куп’янської райради 27 жовтня повідомило Управління СБУ в Харківській області.

Чоловік працює генеральним директором Куп’янського молочно-консервного комбінату. За даними слідства, після захоплення частини регіону він вирішив працювати на користь окупантів.

«Для цього посадовець здійснив «перереєстрацію» акціонерного товариства у так званій «податковій службі» окупаційної адміністрації. Потім відкрив рахунки в одному з російських банків та перевів усі розрахункові операції компанії в рублі», — кажуть у СБУ.

Як стверджують слідчі, директор регулярно постачав молочну продукцію на окуповану частину Донбасу.

«Тільки за одним договором поставки його підприємство відвантажило до захопленого Луганська до 20 тис. одиниць товару на загальну суму майже млн у гривневому еквіваленті», — зазначають у Службі безпеки.

Депутата затримали в Куп’янську 25 жовтня. Під час обшуків силовики знайшли документи з доказами співпраці з окупантами, картки російських банків та більш ніж 500 тис. рублів готівкою.

Як додали у Харківській обласній прокуратурі, посадовець встиг налагодити робочі зв‘язки з Міністерством економічного розвитку Росі щодо поставок молочної продукції до так званої «ДНР». Звіт про це також був в одному з російських пропагандистських Telegram-каналів.

Наразі чоловік перебуває під вартою. Йому оголосили підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору). Максимальне покарання, яке вона передбачає — 12 років ув'язнення з конфіскацією майна.

Слідчі перевіряють, чи не причетний депутат до збору і передачі окупантам інформації про ЗСУ.

Фото: Facebook/Олександр Радченко

Гендиректор Куп'янського молочно-консервного комбінату Олександр Радченко у 2020 році був обраний до Куп’янської районної ради від партії «Слуга народу».


Міського голову Куп'янська Геннадія Мацегору правоохоронці підозрюють у державній зраді. За даними слідства, у перші дні вторгнення мер запропонував російським військовим підтримку, забезпечив їх транспортом, житлом, пальним та їжею. Згодом загарбники його заарештували.

У пособництві державі-агресорці підозрюють і депутатку Шевченківської селищної ради Куп’янського району. За інформацією правоохоронців, вона допомагала у розміщенні військових РФ, передавала загарбникам пальне і врожай.

Читайте також: Як живе деокупований Куп'янськ: фоторепортаж