Web Analytics

Електропостачання на Харківщині поки обмежуватимуть: пояснення «Укренерго»

Графіки аварійних обмежень електроенергії в Харківській, Сумській та Полтавській областях, запроваджені після російської ракетної атаки на енергетичні об'єкти, поки не скасовуватимуть. Жителів просять вимикати зайві електроприлади у пікові години вранці та ввечері.

В «Укренерго» 12 жовтня заявили, що енергоживлення Києва та центральних областей вдалося стабілізувати. Необхідність вимикати світло в цих регіонах зменшується — але ще треба, щоб рівень споживання в енергосистемі перестав зростати.

Компанія просить вимикати зайві електроприлади вранці та ввечері, коли споживання електроенергії найбільше. Це знизить навантаження на мережі та полегшить роботу енергетиків, які відновлюють їх.

«Останні ракетні обстріли пошкодили чимало енергетичного обладнання, і ми продовжуємо його відновлювати. Роботи дуже багато. Масштаби та складність пошкоджень в різних регіонах відрізняються, тому десь нам потрібно більше часу. Через це поки що, на жаль, залишаються графіки аварійних обмежень в Харківській, Сумській та Полтавській областях», — зазначають енергетики.

У «Харківобленерго» пояснили, що графіки аварійних відключень запроваджують за розпорядженням диспетчерів «Укренерго». Живильні лінії та трансформатори можуть відключати без попередження споживачів — якщо виникає аварійний дефіцит потужності, зниження частоти струму, перевантаження устаткування тощо.

«Тривалість у перерві електропостачання споживачів під час відключення за графіком, як правило, не має перевищувати двох годин, а за погодженням з місцевими органами виконавчої влади може становити більший період часу», — зауважили в обленерго.

У складних ситуаціях можуть неодноразово відключати одні й ти самі лінії з перервою в 1-2 години.

«Щоб зберегти баланс в енергосистемі й гіпотетичних відключень було менше, ми просимо споживачів мінімізувати підключення до мережі потужних побутових електроприладів: обігрівачі, електроплити, мікрохвильовки, пральні машини, посудомийні машини, праски, кондиціонери, пилососи і тд. Особливо це стосується періодів часу з 17:00 до 22:00 та з 8:00 до 10:00», — резюмували у «Харківобленерго».

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, завдяки тому, що українці зменшили споживання електроенергії увечері 10-11 жовтня, сумарно вдалося зекономити 10%. Але, щоб уникнути планових відключень, у пікові години треба скоротити його на 25%.

«Тому звертаємося до бізнесу з проханням долучитися до свідомого споживання й у цей період, з 17:00 до 22:00, вимикати зовнішню світлову електрорекламу та інші енерговитратні прилади. Такий відповідальний підхід дозволяє нам мінімізувати застосування графіків відключення», — сказав Шмигаль.

Він зазначив, що зима буде важкою, і закликав українців готуватися до можливих складнощів заздалегідь.

«Бажано, аби в кожної родини був запас необхідних базових речей: теплий одяг, свічки, ліхтарики, батарейки. Це важливо підготувати на випадок, якщо внаслідок масованих ракетних обстрілів зникне світло чи тепло», — пояснив очільник уряду.


Після масованого російського ракетного удару 10 жовтня українців закликали зменшити споживання електрики у вечірні години та попередили про ймовірні відключення світла.

12 жовтня «Укренерго» обмежувала подачу електроенергії у шести регіонах, серед яких і Харківщина. У компанії пояснили, що зранку споживання зросло на 6% у порівнянні з попереднім днем.

Фото на головній: «Харківобленерго»