Web Analytics

ЗСУ звільнили Лиман на Донеччині та два села на Херсонщині

Сили оборони України 2 жовтня остаточно взяли під контроль місто Лиман у Донецькій області. Також відбили два села на Херсонщині — Архангельське та Миролюбівку.

Прапор України на околицях Лимана показав на відео 1 жовтня голова Офісу президента Андрій Єрмак. Подробиць він тоді не навів.

Того ж дня ЗСУ речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий розповів в ефірі національного телемарафону, що Сили оборони зайшли в Лиман та підняли український прапор на в'їзді до міста.

«Поблизу Лимана проходять стабілізаційні заходи. Це означає, що зараз, в першу чергу, шукають залишки окупантів, залишки мін та боєприпасів. І також колаборантів та зрадників, які можуть шкодити діям ЗСУ», — цитує Череватого «Суспільне».

За словами речника, на той момент точилися бої. Частина російських військових здавалася в полон.

«Стратегічне значення взяття цього пункту важко переоцінити: щоб продовжити успішну харківську операцію, відкрити браму для звільнення подальших територій на сході України. Важливий момент — оточити величезну кількість армії РФ, а серед них були і елітні війська. Це важливо і стратегічно і психологічно», — сказав Сергій Череватий.

Про остаточне звільнення Лиману заявив вдень 2 жовтня президент Володимир Зеленський.

«Станом на 12:30 Лиман зачищено повністю. Дякую нашим воїнам! Слава Україні!» — сказав він.

У вечірньому відеозверненні глава держави додав, що успіхи ЗСУ не обмежуються тільки Лиманом. За його словами, українські бійці звільнили й села Архангельське та Миролюбівку в Бериславському районі Херсонщини.

«Це, знаєте, така тенденція... Нещодавно хтось десь проводив псевдореферендуми, а коли повертається український прапор — про російський фарс з якимись там папірцями і якимись там анексіями ніхто й не згадує. Окрім, звичайно, правоохоронних органів України. Бо кожен, хто причетний до будь-яких елементів агресії проти нашої держави, буде за це відповідати», — звуважив президент.

Зеленський також відзначив за успіхи на сході України низку підрозділів: 25-у, 80-у, 81-у, 95-у бригади десантно-штурмових військ, 14-у і 92-у окремі механізовані бригади, 1-у, 4-у і 17-у танкові бригади, а також Сили спеціальних операцій, підрозділи Нацгвардії та поліції співробітників СБУ та розвідників.

Фото: Facebook/Генштаб ЗСУ

Звільнення Лимана прокоментував генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

«Ми бачили, що вони (ЗСУ, — ред.) змогли взяти нове місто, Лиман, і це демонструє, що українці досягають прогресу, здатні дати відсіч російським силам: завдяки мужності, завдяки їхній хоробрості, їхнім навичкам. І, звичайно, також завдяки передовому озброєнню, яке надають США та інші союзники», — сказав він в інтерв'ю NBC News.


27 вересня українська армія взяла під контроль селище міського типу Куп'янськ-Вузловий.