Web Analytics

Підняв прапор РФ у Вовчанську: жителя міста підозрюють у держзраді

На Харківщині затримали жителя Вовчанська, який, за даними правоохоронців, допомагав російським військовим окупувати місто. Чоловіка підозрюють у державній зраді.

Жителя Вовчанська затримали після деокупації міста, повідомили 30 вересня в Управлінні СБУ в Харківській області.

«За даними слідства, 45-річний чоловік, відомий у кримінальних колах на прізвисько «Чиж», від початку російського вторгнення перейшов на бік ворога та допомагав росіянам вести підривну діяльність проти України», — кажуть в управлінні.

СБУ каже, що у березні він організував незаконний збір підписів за відставку чинного міського голови Вовчанська та хотів сам обійняти цю посаду. Також — передав окупантам прізвища та адреси місцевих правоохоронці, забезпечував паливом, продуктами, будівельними матеріалами тощо.

«За його підказками рашисти розграбували військову частину Національної гвардії України, місцеві автозаправні станції та складські приміщення Вовчанського м'ясокомбінату. До того ж «Чиж» разом із представниками російської окупаційної влади особисто здійснив незаконне підняття державного прапора РФ у центрі міста», — мовиться у повідомленні СБУ.

Ще у травні чоловіку заочно повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Тоді ж — оголосили у розшук, а після затримання — взяли під варту, зазначили у Харківській обласній прокуратурі.

Максимальне покарання, яке загрожує підозрюваному — довічне ув'язнення з конфіскацією майна.


Міському голові Вовчанська Анатолію Степанцю у червні також заочно оголосили підозру в державній зраді. Йому закидають перехід на бік окупантів та участь у діяльності створеної ними «тимчасової цивільної адміністрації Харківської області».

У співпраці з російськими військовими у Вовчанську підозрюють поліцейського офіцера громади. За даними слідства, він показував їм будинки власників зброї та учасників АТО, чергував на блокпостах окупантів. Ще один експравоохоронець, як стверджують у прокуратурі, передав окупантам списки місцевих силовиків, закликав поліцейських переходити на бік РФ та звинувачував у війні Україну. 

Підозру в колабораціонізмі заочно оголосили й колишньому працівнику Вовчанської міської ради. За даними слідства, він погодився працювати в нелегітимній «районній адміністрації», створеній окупантами.