Web Analytics

Збитки шляхового господарства Харківщини через війну сягнули 46 млрд грн

Збитки, завдані дорожній інфраструктурі Харківської області через війну з Росією, вже становлять 46 млрд грн. Майже половина припадає на звільнені у вересні території.

Про наслідки воєнних дій розповів на брифінгу 28 вересня заступник голови Державного агентства автомобільних доріг Андрій Івко.

«З вересня ми обстежуємо звільнені від окупантів території Харківщини разом з вибухотехніками. За попередньою оцінкою, обсяг завданих воєнною агресією збитків дорожній інфраструктурі державного значення Харківської області становить 46 млрд гривень. З них 25 млрд гривень — на деокупованих у вересні територіях», — зазначив він.

Наразі шляховики продовжують відновлювати дороги регіону: передусім маршрути, важливі для налагодження логістики.

«Наше завдання — оперативно забезпечити довезення до наших громадян, які перебували в окупації, медикаментів та їжі. Першочергово створюємо коридори для рятувальників та комунальників», — сказав Івко.

Відновлювати інфраструктуру допомагають іноземні партнери. Харківщина отримає від Чехії два тимчасові мости, ще три споруди надасть Франція. З часом замість них обіцяють встановити постійні.

Загалом, за даними Укравтодору, на Харківщині зруйновані 23 штучні дорожні споруди. На п'яти об'єктах вже облаштували тимчасові переправи, на трьох тривають роботи з відновлення.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков назвав шість ключових доріг, де наразі працюють шляховики:

  • М-03 Київ — Харків — Довжанський;
  • Н-26 Чугуїв — Мілове;
  • Т-21-10 Шевченкове — Балаклія — Первомайський — Кегичівка;
  • Р-78 Харків — Зміїв — Балаклія — Гороховатка;
  • Т-21-22 Ізюм — Барвінкове;
  • Т-21-17 Дергачі — Козача Лопань — М-20.

Залізничне сполучення вже повернули до понад 45 населених пунктів Харківщини.

«На напрямках Харків — Ізюм, Харків — Козача Лопань та Харків — Куп’янськ наразі ще працюють вибухотехніки. Щойно вони завершать роботу, ми розпочнемо роботи з відновлення залізничного сполучення», — зазначив Кубраков.


На Харківщині продовжують розчищати дороги після боїв: вивозять залишки підбитої техніки, лагодять покриття та огорожу тощо.