Web Analytics

У звільненій Козачій Лопані знайшли дві російські катівні

У Козачій Лопані під Харковом під час окупації російські військові піддавали тортурам мирних жителів. У селищі облаштували дві катівні: у підвалах вокзалу та магазину.

Катівні у Козачій Лопані, знайдені після деокупації селища, правоохоронці оглянули 20 вересня, розповідають у Харківській обласній прокуратурі.

Фото: Telegram/Харківська обласна прокуратура

«Катівні окупанти облаштували у підвалах залізничного вокзалу та місцевого магазину. Російські військові насильно утримували людей, піддавали їх тортурам, фізичному та психологічному насиллю», — заявили у прокуратурі.

На опублікованих силовиками фото — приміщення із ґратами та спальними місцями просто на підлозі, приладдя для катування струмом, символіка окупантів — літери «Z» на стінах, георгіївські стрічки тощо.

Нині слідчі шукають потерпілих, збирають докази тортур, кажуть у Головному управлінні Нацполіції в Харківській області.

Фото: Facebook/Поліція Харківської області

Справу розслідують за ч. 7 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання, яке вона передбачає — 15 років ув’язнення з конфіскацією майна. 


Російські військові тримали в полоні у Вовчанську Харківської області сімох громадян Шрі-Ланки — шістьох чоловіків і жінку. Іноземців захопили ще в березні, звільнитися їм вдалося після деокупації міста.

Читайте також: Звільнене прикордоння: Козача Лопань, Малі та Великі Проходи