Web Analytics

Путін оголосив часткову мобілізацію в Росії

Президент РФ Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізації у країні. Загалом планують призвати 300 тис. людей.

Про старт часткової мобілізації глава держави-агресора Володимир Путін заявив у зверненні до росіян 21 вересня, вказано на сайті Кремля.

Він звинуватив держави Заходу та України у посяганні на безпеку РФ, заявив про необхідність «захищати суверенітет і територіальну цілісність». Відтак — сказав, що підтримує пропозицію Міністерства оборони та Генерального штабу про проведення в Росії часткової мобілізації.

«Йдеться саме про часткову мобілізацію, тобто призову на військову службу підлягатимуть лише громадяни, які зараз перебувають у запасі, і насамперед ті, хто проходив службу в лавах Збройних сил, має певні військово-облікові спеціальності та відповідний досвід», — зазначив Путін.

За його словами, мобілізовані перед відправкою у частини проходитимуть додаткову військову підготовку.

Володимир Путін. Фото: kremlin.ru

Як розповів міністр оборони РФ Сергій Шойгу, планується мобілізувати 300 тис. резервістів, передає «Інтерфакс-Україна».

Студентів, за його словами, не призиватимуть.

«Всі спокійно ходять на заняття, навчаються, їх ніхто мобілізовувати не буде», — сказав міністр.

Шойгу також додав, що строковики продовжать службу на території РФ.

Антивоєнний рух «Весна» у відповідь на заяву Путіна оголосив всеросійську акцію проти мобілізації — «могилізації», як її назвали активісти. Вони закликали росіян виходити на вулиці вже сьогодні увечері.

«Щойно Володимир Путін оголосив «часткову» мобілізацію в Росії. Це означає, що тисячі російських чоловіків — наших батьків, братів і чоловіків — будуть кинуті в м'ясорубку війни. За що вони помиратимуть? За що матері й діти проливатимуть сльози? За палац Путіна? Тепер війна по-справжньому прийде в кожну оселю і кожну родину», — мовиться у заяві «Весни».

В організації заявили, що «війна більше не «десь там»: «Вона прийшла до нашої країни, наші будинки, за нашими рідними. І вони повинні гинути, щоб виправити помилки путінського режиму, який призвів Росію до жахливої бійні, ізоляції та злиднів».


Армія РФ вторглася на територію України 24 лютого. Відтоді російські військові ведуть активні бойові дії, захопили частину території, обстрілюють ракетами та артилерією житлові мікрорайони, чинять насильство стосовно мирних жителів на окупованих територіях тощо. Верховна Рада офіційно визнала дії російської армії в Україні геноцидом українського народу, згодом подібне рішення ухвалили парламенти ще низки країн.