Web Analytics

На звільнених територіях Харківщини видаватимуть грошову допомогу

На звільнених територіях Харківщини запустили пілотний проєкт: людям, які були змушені жити в окупації, видаватимуть разову грошову допомогу. Кожен може отримати по 1200 грн.

Про виплату допомоги повідомила 19 вересня після візиту на Харківщину міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

«На звільнених територіях Харківщини запустили пілотний проєкт: разову грошову допомогу людям, які були змушені жити під окупацією. Сьогодні почали платити по 1200 грн кожному готівкою у перших населених пунктах деокупованої Харківщини», — розповіла вона.

Фінансову підтримку забезпечують Товариство Червоного Хреста України та Міжнародний Комітет Червоного Хреста. Доставку та роздачу грошей — «Укрпошта».

Верещук також заявила, що влада має зробити все від неї залежне, аби евакуювати жителів щойно звільнених територій — тих, де ще не поновлені системи життєзабезпечення. Тим же, хто виїхав і нині мешкає в санаторіях та інших місцях розселення, слід поки там і залишатися.

«Ми допоможемо зробити все, щоб люди отримали свої виплати, й головне — щоб вони могли не повертатися у непідготовлені помешкання на деокуповані території взимку, а мали гідні умови проживання тут», — сказала посадовиця.

Ірина Верещук під час візиту на Харківщину. Фото: kharkivoda.gov.ua

Міністерка також наголосила, що для повернення деокупованих територій до нормального життя їх передусім треба розмінувати — і лише після цього відновлювати електропостачання, зв’язок, критичну інфраструктуру тощо.

«Світова практика показує: після кожного одного дня активних бойових дій треба місяць розміновувати територію. Чим швидше ми проведемо розмінування звільнених міст і сіл, тим швидше вони «оживуть». Нам також потрібно розміновувати автошляхи, щоб люди могли евакуюватись зі все ще небезпечних місць», — зазначила Верещук.

За її словами, зараз для розмінування не вистачає спеціальної техніки, і Україна розраховує на допомогу західних партнерів у її постачанні.


У звільнених від російських окупантів громадах Харківщини поступово поновлюють роботу «Ощадбанк» та «Приватбанк».