Web Analytics

Розмінування Харківщини: як планує працювати МВС

У МВС обіцяють, що до розмінування звільнених територій Харківщини залучать саперів ДСНС з усієї України та вибухотехніків поліції. Перш за все перевірятимуть критичну інфраструктуру, житлові будинки та дороги.

Про плани щодо розмінування звільнених від російських окупантів територій Харківської області розповів 12 вересня міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

«Те, що я бачив перебуваючи минулого тижня на Харківщині — забруднення більше ніж у Київській і Сумській областях. І це зрозуміло, адже час окупації — довший», — зазначив він.

Наразі готуються мобілізувати піротехнічні підрозділи ДСНС з усієї України та вибухотехніків поліції, аби вони допомогли максимально розмінувати об’єкти критичної інфраструктури, житлові будинки та дороги.

«Щоб могли розпочати роботу фахівці, які повертають світло, енергопостачання, готують до опалювального сезону. Власне, повертають життя», — пояснив Монастирський. 

Денис Монастирський. Фото: npu.gov.ua

Він також додав, що в населених пунктах, нині повністю контрольованих українськими силовиками, фіксують багато воєнних злочинів.

«Лише на Харківщині на цей момент ми говоримо про понад 40 воєнних злочинів, які одразу зафіксовані тими слідчими, які зайшли на деокуповані території», — уточнив міністр.

Денис Монастирський зауважив, що це непросте завдання, адже час окупації перевищує пів року, а сліди багатьох злочинів свідомо знищували. 


У звільненому від російських окупантів селі Залізничне в Чугуївському районі Харківщини знайшли тіла мирних жителів зі слідами катувань. За попередніми даними, їх вбили військові РФ.

Читайте також: «95% снарядів свою роботу зробили»: чим РФ обстрілює Харків

Фото на головній: Міжрегіональний центр гуманітарного розмінування