Web Analytics

«Ми нарешті стали справді єдиними»: Зеленський привітав українців з Днем незалежності

Президент Володимир Зеленський привітав українців з 31-ю річницею Незалежності. 

Привітання Володимира Зеленського поширив 24 серпня Офіс президента України.

«Пів року тому Росія оголосила нам війну. 24 лютого вся Україна почула вибухи та постріли. І 24 серпня не мала почути слів: «З Днем Незалежності». 24 лютого нам казали: «У вас немає шансів». 24 серпня ми кажемо: з Днем Незалежності, Україно!» — сказав глава держави.

Він зазначив, що українці зустрічають свято у різних обставинах, умовах і навіть у різних часових поясах, «але з єдиною метою — збереженням незалежності та перемогою України».

«Ми зустрічаємо цей день у різних місцях. Хтось — в окопах і бліндажах, у танках і БМП, на морі й у повітрі. Б’ється за незалежність на передовій. Хтось — у дорозі, в авто, вантажівках і потягах. Б’ється за незалежність, доправляючи необхідне тим, хто на передовій. А хтось — у смартфоні чи за комп’ютером. І теж б’ється за незалежність — збираючи кошти, щоб тим, хто в дорозі, було що везти тим, хто на передовій», — перелічив Зеленський.

Заходи до Дня незалежності у Києві. Фото: president.gov.ua

Глава держави наголосив, що з 24 лютого українці «нарешті стали справді єдиними». І державний прапор майорітиме всюди, де має бути по праву — і на Донбасі, й у Криму.

«Що для нас кінець війни? Раніше ми говорили: мир. Зараз кажемо: перемога. Ми не шукатимемо з терористами порозуміння. Хоча розуміємо російську мову, яку ви прийшли захищати. І вбили тисячі людей, яких прийшли визволяти. И нам гораздо больше понятен и близок Джонсон (Зеленський продовжив російською, — ред.), который говорит по-английски, чем убийцы, насильники и мародеры, которые все это делали по-русски», — заявив президент.

Головною умовою припинення війни він назвав звільнення всіх захоплених Росією українських земель.

«Не хочете, щоб ваші солдати гинули? Звільніть наші землі. Не хочете, щоб ваші матері плакали? Звільніть наші землі. Ось такі прості й зрозумілі наші умови», — резюмував Володимир Зеленський.


24 серпня 1991 року Верховна Рада УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України — документ, який засвідчував новий статус держави. Повну незалежність Україна здобула після загальнонаціонального референдуму 1 грудня 1991 року: тоді за неї висловилися 90,32% громадян.