Web Analytics

Харківські синхроністки привезли додому золоті медалі ЧЄ-2022

Збірна України із синхронного плавання, яку представляють спортсменки з Харківщини, посіла перше загальнокомандне місце на чемпіонаті Європи з водних видів спорту в Римі. Плавчині вибороли вісім золотих медалей.

Команда провела найуспішніший чемпіонат Європи за всю історію своїх виступів, кажуть у пресслужбі збірної України із синхронного плавання.

«Вісім фіналів — вісім золотих медалей і перше загальнокомандне місце!» — йдеться у повідомленні.

Фото: Facebook/Ukrainian synchronized swimming

17 серпня частина команди повернулася до Харкова. Як нагадують у пресслужбі Харківської обладміністрації, через російське вторгнення плавчиням довелося змінити місце тренувань — переїхати до Італії разом із тренеркою Світланою Саідовою.

«Звичайно, найскладніше було емоційно, адже в усіх нас в Україні залишилися родичі та друзі. Але ми навіть не сумнівалися, що переможемо. За цей час дівчата дуже виросли, вони змужніли й були готові на все», — розповіла Саідова.

За словами тренерки, плавчині хочуть виставити здобуті нагороди на благодійний аукціон і зібрати кошти для потреб ЗСУ.

«Адже ми маємо в середньому 25 медалей — і це тільки європейського рівня, а ще є міжнародні. У дівчат є багато особистих нагород», — зазначила вона.

Олеся Дерев'янченко, Світлана Саідова та Марта Федіна. Фото: Facebook/Харківська обладміністрації

Марта Федіна стала найбільш титулованою українською синхроністкою на континентальних першостях. Вона вже має 15 нагород, 11 з них — золоті.

«Змагання пройшли на найвищому рівні. У нас були одні думки — про наших захисників. Ми кожного дня бачили дуже багато повідомлень зі словами підтримки для нас. Це відчуття неймовірне: коли насправді ти маєш підтримувати своїх, а підтримують тебе», — зазначила плавчиня.

Олеся Дерев’янченко наразі планує займатися з реабілітологами. Потім команда готуватиметься до наступних змагань.

«Від самого початку дуже болісно сприймалися події в рідному Харкові. Але ми з дівчатами зібралися, розуміли, що треба бути сильними, мужніми. Для нас головне було не просто отримати цю нагороду, а гідно виступити, підтримати свою державу», — каже спортсменка.

Збірна України повністю складалася з харків’янок. До неї увійшли Владислава та Марина Алексіїви, Марта Федіна, Вероніка Гришко, Олеся Дерев'янченко, Ангеліна Овчиннікова, Валерія Тищенко, Анастасія Шмоніна.


Під час ЧЄ-2022 в Римі два «золота» виборола Марта Федіна, ще два — дует сестер Алексіївих. Збірна посіла й перші місця у командних змаганнях — технічній, довільній, комбінованій групі та гайлайті.