Web Analytics

Обов’язкова евакуація з Донеччини: перший потяг прибув до Кропивницького

Стартувала обов'язкова евакуація з Донецької області. 2 серпня з Покровська до Кропивницького поїздом привезли 136 людей. Загалом Мінреінтеграції розраховує вивезти щонайменше 200 тис. мешканців Донеччини.

Про початок евакуації з Донецької області повідомила 2 серпня міністерка з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

«Перший потяг прибув сьогодні вранці до Кропивницького. Жінки, діти, люди похилого віку, багато маломобільних. Усіх зустріли та розселили, всім допомогли», — йдеться у дописі в її Telegram-каналі.

Голова Кіровоградської обладміністрації Андрій Райкович розповів, що вивозити мешканців Донеччини допомагали рятувальники, медики, волонтери, представники Червоного Хреста, комунальники, педагоги та соціальні працівники Кропивницького.

«Люди втекли з-під обстрілів, чимало натерпілися. Зараз для них важливе бодай тепле слово. Кожному допоможемо, дамо дах над головою, нагодуємо, прихистимо!» — запевнив він.

За інформацією «Укрзалізниці», перший рейс прямував з Покровська. Вдалося вивезти 136 людей, з них 44 маломомібільних. Ще у поїзді оформили матеріальну допомогу для 42 переселенців, з них 15 дітей.

Фото: Facebook/ГУ ДСНС України у Кіровоградській області

Раніше Ірина Верещук попереджала, що в Донецькій області посилилися бойові дії, можливі проблеми з постачанням електрики, води та газу. Відтак, взимку залишатися в регіоні буде дуже небезпечно, і мешканцям регіону слід виїхати до центральних і західних областей України — передусім жінкам і дітям, літнім людям, хворим і маломобільним.

29 липня Кабінет міністрів створив штаб з евакуації. Мінреінтеграції розраховує вивезти з Донеччини щонайменше 200 тис. людей. Усім, хто евакуюється, обіцяють допомогу в оформленні довідок переселенця та грошові виплати.

За словами Верещук, тим, хто не хоче їхати, необхідно буде підписати заяву про відмову — про те, що вони усвідомлюють наслідки і несуть персональну відповідальність за своє життя.

Тим часом триває й евакуація з окупованих територій Харківщини. За словами голови обладміністрації Олега Синєгубова, 1 серпня виїхали 872 людини, серед них 203 дитини. Наразі всі евакуйовані — у безпеці.

«Продовжуємо тримати зв'язок з нашими людьми, які опинилися в окупації, та надавати їм усю можливу допомогу», — зазначив Синєгубов.

На Харківщині евакуацію забезпечують медики, рятувальники, правоохоронці, посадовці органів місцевої влади, волонтери організацій Eventroom, Way of Ukraine, Kharkiv Help, Etoc, «Спільна справа» та Червоного Хреста України.


На Харківщині, за статистикою Департаменту соціального захисту населення ОВА, у середині липня зареєстрували близько 232 тис. переселенців, які стали на облік після 24 лютого. Більшість — ті, хто переїхав у межах області.