Web Analytics

Від обстрілів у Циркунах спалахнули сім пожеж, у Чугуєві — три

Війська РФ упродовж доби обстрілювали Харків та чотири райони області. Є поранені, спалахнуло 13 пожеж. Горіли житлові будинки, гаражі, пшеничне поле тощо. 

Про ситуацію на Харківщині на 28 липня розповів голова обладміністрації Олег Синєгубов.

«️Вночі російські окупанти завдали ракетних ударів по Немишлянському та Київському районах Харкова. Пошкоджені промислові об'єкти, приватний будинок, сталися пожежі. Попередньо — постраждалих немає», — зазначив він.

Зранку Чугуїв обстріляли з реактивних систем. Пошкоджені приватні оселі та господарчі споруди, від влучання снаряду загорівся багатоквартирний будинок.

По селищу Печеніги увечері 27 липня вдарили запалювальними снарядами, спалахнуло одразу кілька пожеж на відкритих територіях.

«Типи вибухонебезпечних предметів рятувальники встановлюють. Пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури», — каже голова ОВА.

Також упродовж доби під вогнем були Харківський, Богодухівський та Ізюмський райони області. У  Богодухівському районі горіли поля з пшеницею.

«Загалом протягом доби внаслідок обстрілів окупантів — троє постраждалих у Харківському районі: двоє чоловіків 47 років та 12-річний хлопчик. Один з чоловіків — у важкому стані», — підсумував Синєгубов.

За добу від обстрілу в регіоні сталося 13 пожеж, кажуть у Головному управлінні ДСНС у Харківській області. Займання були у Харківському, Чугуївському, Богодухівському, Ізюмському районах області, а також у Немишлянському та Київському районах Харкова. Горіли поля з пшеницею, сміттєзвалище, приватні будинки та надвірні споруди, об'єкти інфраструктури тощо.

Село Циркуни увечері масовано обстрілювали з артилерії.

«Загалом вибухи ворожих боєприпасів призвели до семи пожеж. Рятувальники гасили їх, постійно ризикуючи потрапити під удар. Вогонь знищив або пошкодив приватну лазню, житловий будинок, теплицю, літню кухню та три господарчі споруди», — перелічили у ДСНС.

Фото: Facebook/ГУ ДСНС у Харківській області

Вранці 28 липня у Чугуєві від обстрілу спалахнули три пожежі. Горіли житловий будинок та гараж  на площі близько 80 кв. м, літня кухня та господарча споруда іншого маєтку на площі 120 кв. м. Також займання було у квартирі в житловій дев’ятиповерхівці.  

Міська голова Галина Мінаєва після обстрілу попросила максимально обмежити пересування Чугуєвом.

«Наразі маємо повідомлення про одразу декілька ворожих влучань в різних мікрорайонах міста. Вже точно відомо про руйнування житлових будинків, наявність та кількість постраждалих уточнюється. За можливості тримайтеся поблизу укриттів. Бережіть себе та своїх близьких», — писала вона у Telegram-каналі.

Наслідки обстрілів наразі фіксують слідчі, розповіли у Головному управлінні Нацполіції в Харківській області.

За даними правоохоронців, у Чугуєві руйнувань зазнали дев’ятиповерховий та п’ятиповерховий житлові будинки та кілька приватних осель, повністю зруйновані два продуктові магазини.

«У Київському та Немишлянському районах ракети влучили у цехи заводів. Зруйновано стіни, дах, пошкоджено майно підприємств. Ще один боєприпас влучив у землю на території парку відпочинку громадян у Шевченківському районі. Пошкоджено ангар», — додали у ГУНП.

Поліція відкрила справи за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Вона передбачає до 12 років ув’язнення.

За інформацією Генерального штабу ЗСУ на ранок 28 липня, на Харківському напрямку фіксували артилерійські обстріли в районах Харкова, Дементіївки, Мосьпанового, Соснівки, Уд, Черкаських Тишків, Старого Салтова, Циркунів, Протопівки, Золочева, Руських Тишків, Петрівки, Пришиба, Прудянки та Калинового.

Окупанти також завдали авіаудару неподалік Руських Тишків. Для уточнення позицій українських бійців і корегування вогню — вели повітряну розвідку з безпілотника.

«На Слов’янському напрямку, з метою пошуку слабких місць в обороні наших підрозділів, окупанти вели штурмові дії у напрямках Довгеньке — Мазанівка та Пасіка — Долина, успіху не мали», — додають у штабі.

У районах Андріївки, Норцівки, Богородичного, Чепіля, Великої Комишувахи, Петрівського та Гусарівки були артилерійські обстріли.


Внаслідок обстрілу теплоелектроцентралі та житлового масиву в Харківській області 28 липня загинув поліцейський. Ще двоє людей поранені.