Web Analytics

Обстріл Вінниці: 19 із 23 загиблих вже упізнали

Внаслідок російського обстрілу Вінниці 14 липня загинули 23 людини, понад 180 дістали поранень. Ще вісьмох досі вважають безвісти зниклими. Пошкоджені більш ніж 50 будівель. 15 липня у місті оголосили днем жалоби.

Правоохоронці ідентифікували вже 19 із 23 загиблих, повідомив 15 липня голова Нацполіції Ігор Клименко.

«14 родичів безвісти зниклих осіб здали свої біологічні зразки. Наші фахівці вже провели більше 200 співставлень виділених ДНК-профілів. 12 із 19 ідентифікованих осіб опізнали саме за допомогою технології швидкісного встановлення ДНК», — розповів він.

Серед загиблих — троє дітей: чотирирічна дівчинка та двоє хлопчиків семи та восьми років.

«Один із хлопчиків у момент атаки проходив обстеження у медичному центрі. Він загинув разом із мамою. Інший чекав дядька в припаркованому авто та потрапив у вогняну пастку. Родича відкинуло вибуховою хвилею, нині він госпіталізований. В лікарні у важкому стані також перебуває і  мати чотирирічної загиблої дівчинки», — каже Клименко.

До лікарів звернулися 183 поранені, 82 з них шпиталізували. Серед поранених — четверо дітей.

Безвісти зниклими досі вважають вісьмох людей.

Фото: Telegram/Сергій Борзов

На місці влучання ракет працюють слідчі та оперативники СБУ, звітує голова Вінницької обладміністрації Сергій Борзов.

Правоохоронці оглядають територію, опитують свідків, проводять контррозвідувальні заходи.

«Експерти стверджують, що було три влучання ракет типу «Калібр». Для дослідження та експертиз відібрано понад 100 уламків ракет», — зазначив Борзов.

Загалом пошкоджені 56 будинків. Дахи двох з них обіцяють швидко відновити.

Розбитий ракетою Будинок офіцерів — знесуть

«Будівля Будинку офіцерів буде знесена. Долю «Ювілейного» вирішить експертна комісія», — заявив Борзов.

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський розповідав на брифінгу 14 липня, що кілька десятків людей перевіряють на причетність до коригування обстрілу.

«Після цієї трагедії було затримано кілька десятків людей. Вони зараз, власне, проходять опитування в органах поліції, Служби безпеки України. Після цього можна буде щось казати. Таких даних, що є конкретні навідники, нема. Ми говоримо про той вид ракет, це не вид артилерії, який наводиться «в очі», а наводиться по координатах», — цитує міністра «Суспільне».

Монастирський уточнив, що ракети «Калібр» летять на невеликій висоті: 20-30 метрів над морем, над землею — 40-60 метрів. У таких ракетах — 500 кг вибухової речовини.

Фото: Facebook/Національна поліція України

15 липня у Вінниці оголосили днем жалоби за загиблими.


Вранці 14 липня російські ракети поцілили у центр Вінниці: пошкоджені Будинок побуту «Ювілейний», Будинок офіцерів, сусідні житлові будинки, паркувальний майданчик. За даними правоохоронців, місто обстріляли «Калібрами», які випустили з району Чорного моря: спочатку повідомлялося, що з підводного човна, згодом в Оперативному командуванні «Південь» уточнили, що з корабля в районі мису Фіолент. Ще дві такі крилаті ракети ЗСУ збили неподалік села Рахни.