Web Analytics

Наслідки обстрілу Харкова 12 липня: офіційні дані

Минулої доби, 12 липня, російські військові обстрілювали Харків з реактивних систем, громади області — з артилерії. Загинула людина, ще 10 поранені, з них половина — у Харкові. Спалахнуло вісім пожеж, найбільша — на підприємстві в Немишлянському районі.

Про наслідки обстрілів розповів 13 липня голова Харківської обладміністрації Олег Синєгубов.

«Вчора ворог обстріляв Індустріальний та Немишлянський райони Харкова, п’ятеро людей зазнали поранень. Зараз вони в лікарні, отримують усю необхідну допомогу. Їхній стан стабільний, загрози життю немає», — каже він.

Війська РФ також завдавали постійних артилерійських ударів по Харківському, Богодухівському, Ізюмському, Чугуївському районах області. Пошкоджені приватні будинки та господарчі споруди.

В області за добу дістали поранень п’ятеро мирних мешканців: двоє в Харківському районі, двоє — в Ізюмському, один — у Богодухівському. У Слатиному загинув 55-річний чоловік.

У Немишлянському районі Харкова, який разом з Індустріальним обстріляли з реактивних систем залпового вогню, близько 13:30 спалахнула пожежа на виробничому підприємстві.

«Там на відкритому майданчику, де зберігалась готова продукція, горіли бухти з кабелями на площі 300 кв. м. Вогонь стрімко набирав сили і розповсюджувався, загрожуючи охопити ще більшу площу. Працівники підприємства самоорганізувались і разом з рятувальниками вжили заходів щодо рятування майна. Спільними зусиллями їм вдалось зберегти значну частину готової продукції від знищення», — розповіли у Головному управлінні ДСНС в Харківській області.    .

Остаточно полум'я загасили близько 16:40.

Загалом через обстріли за добу сталося вісім пожеж. Шість займань були Харкові — в Індустріальному та Немишлянському районах, ще дві — у Чугуївському та Богодухівському районах області.

Горіли господарчі споруди, гаражі, склади та столярний цех.

Фото: Telegram/Олег Синєгубов

Фото: Facebook/ГУ ДСНС у Харківській області

Через обстріл Індустріального та Немишлянського районів правоохоронці відкрили кримінальну справу, повідомили у Харківській обласній прокуратурі.

«Під вогнем окупантів опинилися території чотирьох підприємств та приватне домоволодіння. Внаслідок обстрілу поранено чотирьох чоловіків 42, 33, 45 та 36 років і 54-річну жінку», — кажуть у прокуратурі.

Справу розслідують за ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу (порушення законів та звичаїв війни). Вона передбачає до 12 років ув’язнення.

Фото: Telegram/Харківська обласна прокуратура

Як розповіли у Головному управлінні Нацполіції в Харківській області, 12 липня російські окупанти завдали ракетних та артилерійських ударів по Харкову, обстріляли із систем залпового вогню Золочів, Дергачі, Уди, Слатіно, Пришиб, Руську Лозову, Дементіївку. 

«Пошкоджень зазнали житлові будинки, господарчі споруди, приміщення кількох підприємств, автосалон, об’єкт інфраструктури, автівки. Працівники слідчо-оперативних груп та експерти-криміналісти опрацювали понад 60 фактів руйнування помешкань та інших об’єктів», — мовиться у зведенні правоохоронців.

За даними Генерального штабу ЗСУ на ранок 13 липня, на Харківському напрямку окупанти утримують підрозділи зі складу Західного та Східного військових округів. Основні зусилля зосереджують на обороні.

«Ворог обстріляв зі ствольної та реактивної артилерії Харків та населені пункти Соснівка, Дементіївка, Микільське, Руські та Черкаські Тишки, Питомник, Слатине, Прудянка, Нове, Іванівка та Залиман», — перелічили у Генштабі.

На Слов’янському напрямку російські військові не припиняють артилерійські обстріли в районах Долини, Дібрівного, Курульки, Мазанівки, Адамівки, Вірнопілля, Гусарівки, Чепіля, Великої Комишувахи, Краснопілля, Хрестища, Довгенького та Маяка.

«Штурм в напрямку Довгенького та Долини українські захисники успішно відбили. Не виключається продовження ведення противником штурмових дій для покращення тактичного положення та створення сприятливих умов для ведення наступу в напрямку Ізюм — Слов’янськ», — попередили у відомстві.


Олег Синєгубов також заявив, що вночі 13 липня Збройні сили України захистили Харків від російського ракетного удару, ніхто не постраждав.